Ege Ambulans
Eklem Rahatsızlıklarında Artroskopi Yöntemi 03/12/2018

Özel Ata Sağlık Hastanesi Ortopedi Travmayoloji Uzmanı Op. Dr. Ömer Selçuk Öçmen, omuz, diz ve ayak bileğinde görülen tekrarlayan çıkık, kas yırtılması ve kıkırdak hasarı gibi rahatsızlıkların artroskopi yöntemiyle ( kapalı yöntem) tedavi edilebildiğini söyledi.

Artroskopi; bir takım sistemler kullanılarak kamera yardımıyla küçük kesiler ile eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yöntem olduğunu belirten Op. Dr. Ömer Selçuk Öçmen, “ ’Diz, omuz, ayak bileği, kalça, dirsek ve el bileği eklemleri tanı ve tedavisinde artroskopi yapılmaktadır. Menisküs yırtıkları, ön çapraz bağ, arka çapraz bağ yaralanmaları, omuz rahatsızlıkları gibi hastalıklarda yüz güldüren sonuçlar vermektedir.

Hasta ve Hekim Açısından Konforlu

Artroskopi yönteminin açık ameliyata göre daha fazla avantajlı olduğunu ve hem hekim hem de hasta açısından konforlu olduğunu belirten Op. Dr. Ömer Selçuk Öçmen, “Açık ameliyatlarda ekleme ulaşabilmek için büyük kesiler yapılıyor bunun için ameliyat sonrasında ağrı daha fazla ve rehabilitasyon ve iyileşme dönemi daha uzun olabiliyor.  Artroskopide ise eklemi görüntülemek için kullanılan cihazın kalınlığı yaklaşık yarım santimetre olduğundan bir santimetreden daha küçük bir kesi uygulanır. Bu anlamda ameliyat sonrası ağrı daha az, iyileşme ve rehabilitasyon süresi de daha zahmetsiz ve daha kısa olur ve uygulanan kesi birkaç ay sonra neredeyse görünemez hale gelir.”

Omuz Artroskopisi

Özellikle omuz bölgesinde bir çok omuz rahatsızlıklarında artroskoğpinin kullanılabilidğibi belirten Op. Dr. Öçmen, “ Kas sıkışması, tendon yaralanmaları, omuz çıkıkları, donuk omuz, köprücük kemiğinin kireçlenmesi konusunda kullanılabilmektedir. İleri düzey kireçlenme ve kırık vakalarında artroskopiden yararlanamıyoruz. Bu gibi durumlarda hastaya göre uygun tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Hasta girişimden sonra rahatsızlığa göre değişmekle beraber ortalama 3-6 hafta arasında belli hareketleri belli miktarlarda hekim gözetiminde yapıyor. Tam olarak hayata dönüş ortalama 3 ayı bulabiliyor. Ağır işlerde çalışmayan, masa başı işleri yapan hastalar, ortalama 1 hafta sonra işinin başında olabilirler ancak biz yine de hastalarımıza 1 ay kadar dinlenmeleri gerektiği konusundan tavsiyelerde bulunuyoruz.

Op. Dr. Öçmen, “ Önceden omuzdaki çıkıklarda, tendon yırtıklarında donuk omuz dediğimiz durumlarda açık cerrahi yapılıyordu. Bu ameliyatlarda hareket kısıtlığı gelişme olasılığı ya da nüks etme olasılığı yüksekti. Artroskopik cerrahi ile bu oranlar düşmüş durumda. Omuz çıkıklarındaki hareket kısıtlığı açık cerrahiye göre çok düşük oranlarda karşımıza çıkıyor.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com