Ege Ambulans
Rahim Kanserinde Erken Tanı için Yılda Bir Muayene Şart11/07/2019

Özel Çınarlı Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilay Gökdeniz rahim kanseri erken tanı aldığında tedaviye cevap veren bir hastalık olduğunu belirterek, kadınların risk faktörlerini iyi değerlendirmeleri gerektiğini ve yılda bir kez muayene olmaları konusunda tavsiyelerde bulundu

Erken Tanı Önemlidir

Rahim kanserinin (endometriyum kanseri) gelişmiş ülkelerde sık görülen jinekolojik kanser olduğunu belirten Op. Dr. Dilay Gökdeniz, “ Erken tanı aldığında tedaviye cevap çok iyidir ve beklenen yaşam süresi uzundur. Daha çok menopoz döneminde karşılaşılan bir durumdur. En önemli bulgusu anormal vajinal kanamadır. Özellikle menopoz döneminde az miktarda kanamalar bile dikkate alınmalıdır. Yüzde 10 -20 oranında menopoza girmemiş, doğurganlık çağındaki bayanlarda da görülebilir. Adet düzensizliği olarak tarif ettiğimiz sık ya da fazla miktarda olan kanama ve ara kanama olması durumunda şüphelenilmelidir. Daha az sıklıkla geçmeyen pelvik ağrı (kasık ağrısı) ve anormal vajinal akıntı da belirtiler arasındadır. Ancak kanama olmadan rahim duvarı (endometriyum) kalınlaşması şeklinde de kendini gösterebilir. Bu noktada her yıl düzenli kontroller kanserin erken evrede yakalanmasına olanak sağlar” dedi.

Risk Faktörleri

Vücutta östrojeni arttıran progesteron hormonunu azaltan durumlar risk faktörlerini oluşturduğunu belirten Op. Dr. Gökdeniz, “ Obezite ve hayvansal yağdan zengin diyet ile beslenme kontrol edilebilen (yağ dokusunda östrojen üretimi nedenli), faktörlerdir. Bunun dışında; hiç doğum yapmamış olanlar, infertil olanlar (gebelik progesteron hormonunun baskın olduğu bir süreç), erken yaşta adet görmeye başlayıp geç yaşta menopoza girenler (adet görülmeyen dönemde östrojen düzeyi çok düşüktür), yumurtlamanın olmadığı ve adet gecikmesinin olduğu durumlar (polikistik over sendromu gibi), meme kanseri nedeni ile tamoksifen kullanan hastalar, ailede özellikle rahim, yumurtalık, meme ve kolon kanseri öyküsü olanlar, hipertansiyon ve şeker hastalığı (diyabet) olanlar, karın bölgesi radyasyona maruz kalanlar rahim kanseri açısından risk altındadır” dedi.

Tanı ve Tedavi

Tanının rahim içinden alınan doku örneği (biyopsi) ile konduğunu belirten Op. Dr. Gökdeniz, “ Bazen henüz kanserleşme olmadan düzensiz hücre çoğalması diye tarif ettiğimiz endometriyal hiperplazi diye adlandırılan durum ile karşılaşırız. Derecesine göre tedavi edilmezse kansere ilerleme oranları farklılık gösterir. En düşük dereceli hiperplazilerde sadece ilaç tedavisi ile bile gerileme ve tamamen iyileşme görülebilmektedir. Rahim kanserinin tedavisi ise cerrahidir. Rahim, yumurtalıklar, tüpler, lenf nodları ve omentum alınarak incelenir ve evreleme yapılır. Evreleme sonucuna göre kemoterapi ve/veya radyoterapi tedavi sürecine eklenebilir.  Rahim kanserinden korunabilmek için değiştirilebilir faktörler olan beslenme ve egzersize önem vererek ideal kiloda olmaya dikkat etmek gerekir. Anormal kanama durumlarında muayene olmak mutlaka gereklidir. Yıllık düzenli kontroller henüz bulgu vermemiş olan kanser öncülü lezyonların bile teşhisini sağlayabilir. Aile öyküsü olması biyopsi alma kriterlerini biraz daha esnettiği için doktorunuzu bilgilendirmeniz önemli. Bu durumlara dikkat ederek önlem alınabilir” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com