Dünyanın ve ülkemizin en büyük gündemi Koronavirüs Pandemisi. Yeşilin ve mavinin her tonunun bir arada bulunduğu, temiz havasıyla bilinen İzmir’in Mordoğan ilçesinde hizmet veren Özel Aden Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’nin sakinlerinin gündemi ise bugün hangi etkinliği yapacakları ve sabırsızlıkla bekledikleri egzersiz saati. Evlerinde yaşamları kısıtlanan ileri yaştaki insanlar sosyal ve psikolojik olarak baskılanıp, yürüyüş bile yapamazken Aden sakinleri her günü dolu dolu geçirmekte, beden ve ruh sağlıklarını daha da güçlendirmekteler.
Etkinliklerde Anlam Olmalı
İleri yaştaki bireylere hazırlanan etkinliklerde bir amaç ve anlamın olması gerektiğini belirten Özel Aden Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi kurucusu Dr. Aykan Çelikel, “ Onlar biriktirmeyi severler. Kullandıkları her şeyin bir değeri vardır. Bizlerde bunlardan yola çıkarak onların kullandıkları malzeme atıklarını değerlendirdik. Hem zor günler geçiren ülke ekonomisine katkı sağladık hem de pandemi sürecinde anlamlı elişi çalışmaları ve etkinlikler planladık. Tüm bunları yaparken onlar için geçmişte kıymetli değerleri öne çıkardık. Geçmiş hayatlarında ne kadar kıymetli işler başardıklarını hissettirdik. Onların bizler ve gelecek nesiller için biriktirdiklerini genç nesillere aktarma fırsatı sağladık. İleri yaştaki kişilerde birçok hastalık birlikte seyretmektedir. Hedefin belirlenmesi ve hastaya açıklanması çok önemlidir. Bu, hasta değerlendirildikten ve tüm girişimleri planlandıktan sonra yapılmalıdır”
Üretmek Önemlidir
Hemen hemen her gün farklı bir etkinlik düzenlediklerini belirten sosyal hizmet uzmanı Kadriye Arık; her yaşın kendine özgü özellikleri olduğu unutulmadan, yaşlı bireylerin ilgileri ve potansiyelleri doğrultusunda üretkenliklerinin ve hayatla bağlarının devam ettirilmesinin sağlanması gerekir. Biz de yaşlılarımızın küçük de olsa bir şeyler üretmelerini, hayata daha pozitif bakmalarını istiyoruz. Çeşitli malzemeler ile gerçekleştirilen sanat etkinlikleri aracılığı ile yaratıcı ürünler ortaya çıkartıyoruz, müzik dinletileri ve sinema etkinlikleri ile hoş vakit geçiriyoruz, sohbet ve paylaşım etkinlikleri aracılığı ile hem mutluluklarımızı hem de acılarımızı paylaşıyoruz. ” diye belirtti.
Düzenli Fiziksel Egzersiz
Diğer sağlık ekiplerinin de eşliğinde yaşlılarla birlikte günlük kuvvetlendirme¸ germe, aerobik, esneme egzersizlerinin yapıldığını belirten Fizyoterapist H.Gül Karaboğa ise; “ Düzenli egzersiz ile hem kas-iskelet sistemimizi geliştiriyor hem de bağışıklık sistemimizi güçlendiriyoruz. Düzenli egzersiz yapmanın başlıca faydalarını; kronik hastalıkları önleme, ruh sağlığını iyileştirme , düşme riskini azaltma olarak sıralayabiliriz. Kronik hastalıkları olan yaşlı bireylerin bile güvenli bir şekilde fiziksel aktivite yapması mümkündür. Alzheimer, demans, kalp hastalıkları, hemipleji, diyabet, kabızlık, yüksek tansiyon ve obezite gibi sağlık problemleri ile mücadelede egzersiz yapmak oldukça etkili bir yöntemdir. Düzenli egzersiz, kan basıncı ve kan şekeri yönetimini düzenler. Bağışıklık sistemi, solunum ve kardiyovasküler fonksiyonun düzenlenmesi üzerine olumlu etkileri vardır. İskelet – kemik yapısının korunması ve ileri yaşlarda oluşan kayıpların önlenmesi için , gastrointestinal fonksiyonun gelişmesi, kronik hastalıklara karşı koruma için gereklidir. Yaş ilerlendi diye egzersizden vazgeçilmemelidir. Yaşam kalitesi her yaşta artırılabilir bunun bir yolu da egzersizdir.” dedi.