Özel İzmir Can Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ramazan Birgül gelişen optik teknolojileri ile birlikte birçok görme kusuru bulunan uygun hastalarda uygulanan akıllı mercek uygulamalarıyla kişinin gözlükten kurtulmasının sağlanabildiğini söyledi.
Akıllı mercek ameliyatının gelişmiş şartlar kullanılarak steril ameliyathane şartlarında gerçekleştirildiğini kaydeden Op. Dr. Ramazan Birgül, “Operasyon genel anestezi gerektirmez. Konforlu bir ameliyattır. Sonrasında gözlükten kurtuluyor olmak hasta psikolojisine olumlu katkı sağlamaktadır. Ameliyat sonrası hasta yakın ve uzağı net bir görüntü ile görmeye başlamaktadır. Özellikle 40 yaş üzeri bireylerde sıklıkla kullanılan bir yöntem olan akıllı lens uygulaması, kullanılan dünya standartlarındaki lensler ve başarılı cerrahi teknikler ile yüz güldürücü sonuçlar vermeye devam etmektedir,” dedi.
Akıllı lens kimlere takılabilir?
Akıllı lens uygulamasının genellikle 40 yaşını geçmiş uzakta veya yakında ya da her ikisinde görme sorunu yaşayan hastalara yapıldığını belirten Op. Dr. Birgül, “Eğer hastanın göz numarası lazerle düzeltilemeyecek kadar çok yüksekse ve hasta akıllı mercek için uygun bir aday ise uygulama yapılabilmektedir. Önceden lazerle göz numarası düzeltilmiş kişilere de, katarakt oluştuktan sonra uzağı veya yakını görememe sorunu yaşıyorlarsa akıllı lens uygulanabilmektedir,” dedi.
Akıllı lens ameliyatı
Halk arasında “akıllı lens” diye adlandırılan bu göz içi lensleri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Ramazan Birgül, “Monofokal tek odaklı, edof ve trifokal 3 odaklı olarak ayrılır. Katarakt ameliyatında monofokal tek odaklı lens takılan hastalar ameliyattan sonra uzak gözlüğü genel olarak kullanmamakta ancak yakın okuma için gözlük kullanmaktadır.
Çok odaklı mercek (multifokal) takılanlar ise hem uzak hem yakında gözlük takmak zorunda kalmazlar. Çok odaklı lens takılan hastalar gözlük kullanmadan kitap okuyabilir, bilgisayar kullanabilir ve televizyon seyredebilir ve günlük yaşamına gözlüksüz devam edebilirler.
Sizin hangi mercek için uygun olacağınız muayene sırasında doktorunuzun yapacağı detaylı tetkikler ve incelemeler sonucunda belirlenecektir,” ifadelerinde bulundu.