Yaşam beklentisinin artması ve yaşam tarzındaki değişikliklerle birlikte hastaların iyi bir uzak görüş için gözlük kullanmayarak net görüşü talep ettiklerini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “ Göz içi mercek operasyonu ile bu talep gelişen teknolojinin de katkısıyla karşılanmaktadır” dedi.
Akıllı Mercek Ameliyatı
Göz içi mercek ameliyatı sayesinde gözlük kullanmadan uzak ,yakın ve orta mesafe net görüşün sağlanabileceğini belirten Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “ Klinik pratikte 45 yaş üstü hastalara uygulanmakla birlikte bilimsel olarak kabul görmüş akıllı mercek operasyonunda alt yaş sınırı 18 yaş iken, literatürde doğuştan kataraktı olup opere edilen 3 yaş ve üstü hastalarda da uygulandığında tatmin edici sonuçlar rapor edilmiştir. Akıllı mercek operasyonu göz başına ekstra bir durum gelişmediği takdirde ortalama 15 dakika sürer. Her iki göze aynı seansta akıllı mercek operasyonu cerrahi asepsi kurallarına uyularak yapılabilir. İki göz aynı seansta cerrahi asepsi kurallarına uyularak opere edildiğinde ; iyileşme, adaptasyon sürecinin daha kısa olduğu , komplikasyon oranlarının artmadığı 60’ a yakın uluslararası çalışmada rapor edilmiştir. Aynı seansta veya farklı seansta iki gözün opere edilmesi ve seans aralıkları hastanenin şartları, hekiminizin yaklaşımı ve bu konudaki tecrübesine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hekiminiz bazı durumlarda hastanın görüş konforunu arttırmak için göz yapınızı ve hayat şartlarınızı dikkate alarak iki gözünüze farklı tip mercek takmayı tercih edebilir. Bu tür uygulamalara Mix-and-Match İmplantasyon denir. Literatürde bu yaklaşımın pozitif sonuçlarına yönelik çok sayıda yayın mevcuttur” dedi.
Ameliyat Sonrası
Akıllı mercek operasyonlarından sonra bir süre ışıklar etrafında yansıma, parlama, ışık hassasiyetinin olabileceğinden bahseden Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “ Bu durum geçicidir. Son dönemde dizaynları geliştirilerek piyasaya sürülen genişletilmiş odak derinliğine sahip (EDOF) mercekler tek odaklı mercekler seviyesinde iyi bir uzak görüş, iyi bir orta seviye görüş sağladıkları gibi çok odaklı akıllı mercekler kadar olmasa da fonksiyonel bir yakın görüş sağladıkları refraktif sapmalara diğer akıllı merceklere göre daha az hassas olmaları, bunun yanında minimal düzeyde ışık parlaması ve yansımasına sebep olmalarından dolayı uygun hastalarda göz hekimleri arasında sık tercih sebebi olmuşlardır. Akıllı mercekler ömürlüktür. Özellikle akıllı mercek operasyonundan sonraki ilk üç ayda istenirse merceğiniz hekiminiz tarafından çıkartılarak başka bir mercek ile değiştirilebilir. Daha önceki yıllarda exciemer lazer ile göz çizdirme operasyonu geçiren hastalara akıllı mercek takılabilir. Bu hastalara takılacak mercek numaraları özel bir formülasyon ile hesaplanır. Ayrıca akıllı mercek uygulandıktan sonra çeşitli nedenler ile gözünde numara kalan hastalara exciemer lazer uygulanarak göz numaraları sıfırlanarak görüş kalitesi arttırılabilir. Göz tansiyonu olan , ileri kuru tip veya yaş tip sarı nokta hastalığı olan , göz arkasında ilerleyici hastalığı olan ,kontrolsüz şeker hastalığı hastası olup bu durumun göz arkasını bozduğu durumlarda, gözün şeffaf tabakasında ilerleyici hastalığı olan hastalara akıllı mercek takılmasını önermemekteyiz” diye ekledi.