Yeni Asır Sektör Buluşmaları'nda "enerji"den sonra "sağlık" sektörü bir araya geldi. Yeni Asır gazetesi ve Has Ajans işbirliği düzenlenen toplantıda İzmir'de özel sağlık sektörünün temsilcileri, yaşadıkları sorunlarla ilgili çözüm önerilerini konuştu. Sektör temsilcilerinin yaşadığı sorunları dinleyen İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, sorunların çözümü için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Sektör temsilcilerinin dile getirdiği en büyük sorun ise SGK'nın çeşitli uygulamalar için kestiği cezalar ile doktor endikasyonlarına müdahalesi oldu.
CEZALAR KONUŞULDU
Yeni Asır'ın sağlık alanında geleneksel hale getirmeyi hedeflediği "Yeni Asır Sektör Buluşmaları/ Sağlık" buluşması Yeni Asır gazetesi ve Has Ajans işbirliği ile İTO Yeni Hizmet Binası'nda düzenlendi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın ev sahipliğinde, Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ercan Demir'in öncülüğünde gerçekleşen toplantıya İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur başta olmak üzere İzmir sağlık sektörünün çok sayıda temsilcisi katıldı. Toplantıda SGK'nın Sağlık Uygulamaları Tebliğ (SUT) fiyatları ile özel sağlık kuruluşlarına uyguladığı çeşitli cezalar konuşuldu.
GELİRLER ARTMIYOR
Özel Gazi Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Selim Amato, son 3 yıldır gelirlerinin artmadığını ancak maliyetlerin yüzde 30 arttığını söyleyerek, "Sektör çok ciddi tehditle karşı karşıya. Zarar ettiğimiz kardiyovasküler cerrahide 30-35 bin liralık malzeme alıp karşılığında da 70-80 bin lira civarında hizmetle ilgili sadece bir kod hatası yüzünden 500 bin liralık ceza kesiliyor. Tabii ki bu cezaları biz mahkemede alacağız. Ancak bu süre içerisinde hastaneler maaşları ödeyemeyecek duruma geliyor. Bir ameliyattan 7-8 bin para kazanmak için 500 bin liralık ceza ödüyoruz" dedi.
Batı Anadolu Hastaneleri Kurucusu Özer Gürbüz de, "Doktorla hasta arasına girilmez. Şimdi ise doktorla hasta arasında endikasyonlara karışıldığı anda söylenecek söz kalmıyor. Mesela hasta anemi için gelmiş, SGK 'hemoglam yaz yeter' deniyor. Endikasyon en önemli konudur. SGK doktorla hasta arasına girmemeli. İkinci en önemli konu hukuki konu. Hukuki konuda sözleşmenin uygulanmasını istiyoruz. Ama bir şey istediğiniz zaman 'Onu neden istiyorsun, isteme' gibi endikasyonlara karışılıyor" dedi.
"ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Toplantıda konuşmacılar özetle, "Sağlıkta devrim gibi kararlar alındı. Randevu sistemi getirildi ve hastanelerde kuyruklar bitti. Devlet hastaneleri ve SGK hastaneleri birleştirildi. Bazı küçük aksaklıklar da giderilirse sağlıkta sorun kalmayacak" tespitinde bulundu. Sektör temsilcilerinin sorunlarını dinleyen ve genel sorunun SGK'nın kestiği cezalar ile doktor endikasyonlarına müdahale olduğunu anladığını belirten Bediha Salnur ise, "Sağlık sisteminde büyük düzenlemelere ihtiyaç olduğunun ben de farkındayım. Bu nedenle yaşanan sorunların çözüme kavuşması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.