Günümüzde popüler olan “Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma” konusunda Özel İzmir Gazi Hastanesi Evde Sağlık Birimi Tıbbi direktörü Aile Hekimliği Uzmanı ve Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Doktoru Tanju Yılmazer merak edilen soruları yanıtladı.
Aktif yaşlanma ne demektir?
Tüm dünyada yaşlanma sürecinin başarılı ve aktif olması yönünde çabalar giderek artıyor. Başarılı yaşlanma; yaşlanma ile meydana gelen değişiklikleri, olumlu yaşam tarzı ile destekleyerek hastalık sürecine girmeden yaş almaya devam etmektir ve sağlıklı uzun bir ömür amaçlanır. Aktif yaşlanma ise yaşlanma sürecinde yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla sağlık, sosyal katılım, güvenlik açılarından fırsatlar yaratmak ve bunların en iyi şekilde kullanılmasıdır.
Sağlıklı yaşlanmayı nasıl tanımlarsınız?
Günümüzde hasta ve hastalık kavramlarından çok; “sağlıklı olmak, sağlıklı yaşam” kavramlarının önemi artmıştır. Sağlık tanımı ya da sağlıklı olma halinin önemli bir boyutu; istediği şeyi yapabilme yeteneğidir. İleri yaşta bu konu daha da önem kazanır. Dünya Sağlık Örgütü de “Yaşlanma Sağlık Raporu”nda sağlıklı yaşlanmayı; “işlevsel yeterlilik” temelinde ele almıştır.
Yaşlanmada işlevsellik ne anlama gelir?
Yaşlanma; bireylerde zamana bağlı değişimleri içeren, kaçınılmaz ve geri dönüşü olmayan bir süreçtir. Psikolojik, sosyo-kültürel, ekonomik ve toplumsal boyutları da vardır. Biyolojik yaşlanma herkeste farklı görülebilir ancak yaşlı takibinde temel amaç, daha kaliteli, daha üretken ve bağımsız yaşamaktır. Yaşlı sağlığının korunması, yaşam kalitesinin artırılması ve aktif yaşlanma en az tıbbi sorunlar kadar üzerinde durulması gereken bir durumdur. Aktif, üretken, huzurlu, mutlu bir yaşam ve sağlıklı yaşlanma konularında bireysel ve toplumsal bilinç geliştirmek için hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz.
Özel İzmir Gazi Hastanesi Evde Sağlık Birimi olarak sizin yaklaşımınız nasıl?
Yaşlılarda kronik hastalıklar daha sık görülür. Sağlıklı beslenme, fiziksel egzersiz, sigara, alkolden uzak durmak, düzenli sağlık taramalarının yapılması pek çok kronik hastalıktan uzak yaşanmasını sağlayabilir. Diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı önlenerek damarsal riskin azaltılması yaşlanmayı ve demansı geciktirecektir. Yaşlılarda kas iskelet sistemi erken yaşlardan itibaren düzenli kontrol edilmelidir. Çünkü yaşlıda işlevsellik korunmalıdır. Ayak bakımı, cilt bakımı, ağız/diş bakımı gibi bireysel hijyene yönelik günlük bakım uygulamaları ve düzenli sağlık kontrolleri de yaşam kalitesini arttırır. Yaşlılarda grip, zatürre ve zona aşılarının yapılması da koruyucu olacaktır. Biz de tüm bu konuları önemsiyoruz.