Almanya’da yaşayan 42 yaşındaki Mevdete Ramadani karnında portal hipertansiyona neden olan kitle tespit edilmesi ve Almanya’da cerrahi olarak tedavi edilememesi nedeniyle Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ünver’e başvurdu. Mevdete Ramadani Doç. Dr. Mutlu Ünver ve ekibi tarafından yapılan başarılı bir operasyonla yeniden sağlığına kavuştu.
Sağlığına Türkiye’de Kavuştu
Operasyon hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Mutlu Ünver “ Mevdete Ramadani Almanya’da 4 yıl önce pankreas kanseri nedeniyle ameliyat olmuş. Daha sonra kemoterapi tedavisi alırken kanama, karında şişlik ve halsizlik şikayetleri ile birçok doktora ve merkeze başvurmuş ancak bir sonuç alamamış. Hastamıza, karnında, karaciğerinde ve karaciğeri besleyen portal ven üzerinde oluşan kitle nedeniyle cerrahi müdahale şansı verilmemiş. Yoğun mide kanamaları devam ederken Türkiye’de cerrahi müdahale şansı arayan hastamız bize başvurdu. Biz ekibimizle birlikte yapılan tetkikler sonucunda portal hipertansiyona neden olan kitle tespit ettik. Başarılı geçen ameliyatın ardından hastamızın kanamaları durdu ve karnındaki sıvı kayboldu. Kendisini sağlıklı bir şekilde taburcu ettik” dedi.
Portal Hipertansiyon Nedir?
Portal hipertansiyonun karaciğerin içindeki ve çevresindeki damar sisteminde kan basıncının normalin üzerine çıkması durumu olduğunu belirten Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Bu durum genellikle karaciğerdeki kan akışının bir engel nedeniyle azalması veya durması sonucunda ortaya çıkar. Bu engel çoğunlukla siroz adı verilen karaciğer hastalığına bağlı olarak karaciğerde oluşan skar dokusundan kaynaklanır. Ancak portal hipertansiyonun altında yatan başka nedenler de olabilir. Örneğin portal ven trombozu, karaciğer dışı damar tıkanıklıkları veya nadir genetik bozukluklar. Portal hipertansiyonun altında yatan temel mekanizma, portal ven adı verilen büyük bir damar üzerinde basıncın artmasıdır. Portal ven, karaciğere sindirim sisteminden kan taşıyan ana damardır ve karaciğer, bu kanı filtreleyip temizler. Eğer bu damar üzerinde bir engel veya karaciğerin içinde kan akışını sınırlayan bir durum varsa, kan portal ven içinde birikmeye başlar ve bu da basıncı artırır. Yükselen basınç, damarların genişlemesine neden olur ve bu genişleme genellikle yemek borusu, mide, bağırsaklar ve rektumda varis oluşumuna yol açar. Bu varisler zayıftır ve yırtılma riski taşır, bu da yaşamı tehdit eden kanamalara yol açabilir. Belirtiler arasında yemek borusunda varis kanamaları, karında sıvı birikimi (asit), dalakta büyüme ve karın bölgesinde şişkinlik yer alır” dedi.
Bitkinlik ve İştahsızlık Oluşturabilir
Portal hipertansiyon hastalarının genellikle bitkinlik, iştahsızlık ve ciltte sararma gibi genel karaciğer hastalığı belirtileri gösterdiğini söyleyen Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Portal hipertansiyonun tedavisi hastalığın şiddetine, altta yatan nedene ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Tedavi seçenekleri genellikle medikal, endoskopik ve cerrahi yöntemleri içerir” diye konuştu.