Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz hidrosefali belirtilerinin, alzheimer belirtileri ile hemen hemen aynı olduğunu belirterek “ İlerleyen yaş; unutkanlık, yürümede bozukluk ve idrar kaçırma sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu belirtiler çoğu zaman Alzheimer hastalığına işaret ediyor; fakat yine bu belirtiler, kafa içinde su toplanması olarak adlandırılan normal basınçlı hidrosefaliye de işaret ediyor olabilir” dedi.
Hidrosefaliye nedenleri
Hidrosefaliye nedenleri hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, “ Beyin omurilik sıvısı, omurilik kanallarında dolaşarak uzaklaştırılması gereken maddelerin temizlenmesini ve sinir sisteminin ihtiyaç duyduğu maddelerin trafiğini sağlamak ile görevlidir. Bu kanalların birçok nedene bağlı olarak tıkanması yüzünden beyin omurilik sıvısı dolaşıma katılamaz ve kafatası içerisinde birikir. Bu durum çoğu zaman 55’li yaşlardan sonra ortaya çıkar. Normal basınçlı hidrosefalinin, yaş faktörü haricinde görüldüğü diğer durumlar
Kafa travması, geçmişte geçirilen beyin kanaması, kanal tıkanıklıklarına yol açan tümör ve kistler, beyin damarlarında tıkanıklığa yol açabilecek hastalıklar, menenjit olabilir” diye konuştu.
Bu belirtileri görmezden gelmeyin!
Alzheimer ve Parkinson hastalığı belirtilerinin ileri yaşlarda görülen nörolojik rahatsızlıklar olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, “Hidrosefalide görülen; yürüyüşte bozukluk, unutkanlık ve tuvalet sorunları gibi belirtiler çok baskın olmadığı için doğal yaşlanma süreci ile karıştırılabilir ve ihmal edilebilir. Ama bu konuda dikkatli olunmalı ve herhangi bir belirtiden şüphe duyulduğu takdirde hemen bir uzmana başvurulmalıdır” diye konuştu.
Kesin Çözüm Cerrahi Tedavidir!
Hidrosefalide genel olarak bir ilaç tedavisinin mevcut olmadığını ve kesin çözümün cerrahi olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, “ Uygulanacak girişim ise hastaya bağlı etkenler ve hidrosefalinin gelişim mekanizmasına göre belirlenir. Ameliyatın amacı beyin içindeki ventrikül ve karın içindeki periton boşluğunu bir kateter ile ilişkili hale getirmek ve beyinde üretilen fazla beyin omurilik sıvısının periton boşluğuna akmasını sağlamaktır. Batın içine boşalan fazla beyin omurilik sıvısı, buradan sorunsuz bir şekilde emilmektedir” ifadelerinde bulundu.
Başarılı Sonuçlar Veriyor
Ameliyatın beyin cerrahisinin çoğu ameliyatına göre zorlukları daha az olan bir girişim olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, “ Ameliyat sonrası dönemde hastanın bir gün yatması yeterlidir. Hastalar bu ameliyat sonrasında büyük fayda görmekte ve bozulmuş olan işlevlerin düzelmesi ile birlikte önceki yaşamlarına dönebilmektedirler” şeklinde konuştu.