Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selam Akdeniz halk arasında kalp çarpıntısı olarak bilinen aritmilerin tedavi edilmezse hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık haline dönüşebileceğini söyledi. Dr. Akdeniz, günde ortalama 30 dakika açık havada orta tempoda yürüyüş yapmanın kalp sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti.
Belirtileri
Hastaların kardiyoloji polikliniğine genelde kalp çarpıntısı şikayetiyle başvurduklarını belirten Dr. Akdeniz, “ bunun yanında bayılma şikayetleriyle gelen hastalarda olabiliyor. Aritmi sadece kalbin hızlanması değil, kalp atışlarındaki düzensizlik ve yavaşlamayı da kapsıyor. Hasta nabız yavaşlamsı veya yükselmesi ile, halsizlik, yapılan günlük işler sırasında çabuk yorulma şikayetleri, nefes darlığı, göz kararması, baş dönmesi gibi şikayetlerle de polikliniğe başvurmaktadır. Eğer hastada bir kalp damar hastalığı varsa ve bu şikayetlere göğüs ağrısı, sol tarafına yatamama gibi durumlarda eklenebilir” dedi.
Aritmi Tanısı Nasıl Konur?
Genetik kökenli bazı aritmi türlerinin olduğunu söyleyen Dr. Selma Akdeniz, “ bu yüzden aile öyküsü önemlidir. Çoğu aritmi genetik kökenli değildir ama nadiren de olsa ailesel kökenli aritmiler vardır. Uzun QT sendromu adı verilen hastalık aile öyküsü taşır ve ani ölümle sonuçlanabilir. Aritminin korkulan taraflarından birisi de bayılarak kafa travması yaşanması ve beyin kanaması oluşmasıdır. Aritmi tanısı tek seferde konmaz. Hastanın kendini doktoruna iyi ifade etmesi çok önemlidir. Bazı çarpıntılarda hastanın beslenmesi, o dönemde kullandığı ilaçlar etkili olabilir. Doktorunuz sizden EKG, EKG – HOLTER, Efor gibi testler isteyebilir.”
Aritmi Tedavisi
Aritmide tedavi hastaya ve hastalığın türüne göre değiştiğini belirten Dr. Selma Akdeniz, “ Aritminin sık görülenleri masum aritmilerdir. Bu aritmiler yaşam tarzı değişikliği ve ilaçlara yanıt verirler. Supraventriküler ve vantüküler taşikardi dediğimiz rahatsızlıklarda ise elektrofizyolojik çalışma, gerekirse radyofrekans ablasyon gibi kompleks işlemler yapılabilir. Vantüküler ritim bozukluğu dediğimiz ölümcül aritmilerde ise kalp pili ya da kalp şok cihazları takmak gerekebilir.” dedi.
Aritmi Tedavisinde Sporun Yeri
Her kalp damar hastalığında olduğu gibi aritmi tedavisinde de düzenli ve uygun sporun tedaviye katkı sağladığını söyleyen Dr. Selma Akdeniz, “ toplumumuzda yaygın olarak gördüğümüz bir hata var. İnsanlar ya hiç spor yapmıyor ya da çok ağır spor yapıyor. Ağır spor yapmak ve tek kas üzerine yapılan sporlar, kalbi yorar ve kalp büyümesine neden olabilmektedir. Bu da ritim düzensizliklerine neden olur. Bu yüzden biz hastalarımıza kendilerine uygun, kendilerini yormayacak şekilde spor yapmalarını öneriyoruz. Bizim önerimiz günde ortalama 30 dakika açık havada orta tempoda yürüyüş yönünde oluyor.”