İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği tarafından “Egzersiz ve Kalp Sempozyumu” düzenlendi.
Sempozyuma; Türkiye Triatlon Fedarasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya, İ.K.Ç.Ü. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış Önder Pamuk, İ.K.Ç.Ü. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz ile üniversite, kamu ve özel hastanelerde görev yapan konunun uzmanları ve çok sayıda akademisyen öğrenci katıldı.
“Spor ne kadar yapılmalı, ne zaman yapılmalı ve hangi tür sporlar yapılmalı? ”
Sempozyumun açılışında konuşan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz; “Tüm katılımcılara hastanemize hoş geldiniz diyorum. Toplantının konusu çok önemli. Benim de branşım Kalp ve Damar Cerrahisidir. Bu nedenle toplantının konusu olan kalp hastalarında ve sağlıklı kişilerde spor ayrıca dikkatimi çeken bir konudur. Bu toplantıda; spor ne kadar yapılmalı, ne zaman yapılmalı ve hangi tür sporlar yapılmalı konularını uzmanlarımızdan dinleme fırsatımız olacaktır. Toplantının çok verimli geçeceğine inanıyorum. Toplantının organizasyonunu yapan Prof. Dr. Mustafa Karaca ‘ya teşekkür ediyor, başarılı bir toplantı olmasını diliyorum.” dedi.
“Sporu insanlarımıza yaygınlaştırmamız gerekiyor”
İ.K.Ç.Ü. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış Önder Pamuk ise konuşmasında; ”Ülkemizde spora gereken önem verilmiyor. Yurt dışından Üniversitemize gelen öğrenciler bir aylık programla geldiklerinde dahi spor ile uğraşıyorlar. Bizim kendi öğrencilerimiz maalesef spor salonlarının yerini dahi bilmiyorlar. Bundan üzüntü duyuyorum. Sporu insanlarımıza yaygınlaştırmamız gerekiyor ama bunu aynı zamanda bilinçli olarak yapmamız gerekiyor. Bu ve bunun gibi toplantıların çok faydalı olacağını düşünüyor, katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.
“Spor yapanın önünün açılması sağlanmalı”
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinden Prof. Dr. Mustafa Karaca ise konuşmasında; “İlk toplantımızı yaptığımızda gördük ki; antrenör, sporcu ve doktorlar arasında ciddi bir iletişim sorunu var. Sporun nasıl yapılacağı, kimin için, hangisinin doğru olduğu konusunda net sınırlar yok. Doğruyu bulabilmemiz için sık sık buluşmamız gerekiyor ki aramızda yaptığımız tartışmalardan çıkan sonuçlara bağlı olarak sporun doğru bir şekilde yapılmasını sağlayalım. Spor konusunda ülke olarak gerilerdeyiz fakat Gençlik ve Spor Müdürlüğünün yeni atılımları ile daha yukarı seviyelere gelmeye çalışıyoruz. Bunun için de alt yapılar oluşturulmaya çalışılıyor, yatırımlar yapılıyor. Buradaki bilinç düzeyini artırmak, spor yapanın önünün açılmasını sağlamak için toplumun genel bilgi seviyesinin artırılmasında fayda var. Bu konuda yapılan toplantılar ile faydamız olursa çok mutlu olacağız.” dedi.
Sempozyumda Çocuk Ve Spor, Spor Kardiyolojisinin Önemi, Sezon Planlaması, Nabız Temelli Antreman, Master Triatletlerde Yüzme konularında sunumlar yapıldı.