Ege Ambulans
Bahar Aylarında Sinüzitin Görülme Sıklığı Artıyor02/05/2024

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Gündoğan özellikle bahar aylarında sinüzitin görülme sıklığının arttığını belirterek sinüzitin medikal ve cerrahi tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Bu Belirtilere Dikkat!

Sinüzit hastalarının özellikle burun tıkanıklığı, baş ağrısı, kafada dolgunluk hissi, geniz akıntısı yakınmalarıyla başvurduğunu söyleyen Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Özellikle alerji mevsiminin arttığı zamanlarda ve bahar aylarında sinüzitin görülme sıklığı artıyor. Kliniğimize gelen hastalarda kamera ile burun içine baktığımızda sarı yeşil burun akıntısı, özellikle sinüslerin ağzından gelen burun içinde yaygın ödem ve hastanın da hissettiği burunda dolgunluk, tıkanıklık, kafada dolgunluk hissi, baş ağrısı, geniz akıntısı gördüğümüz şikayetler arasındadır” dedi.

Medikal Tedavi Yöntemleri

Sinüzit tedavisinde ilk olarak medikal tedaviden yararlanıldığını belirten Op. Dr. Onur Gündoğan “ Özellikle minimum iki hafta süreyle antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Yanında mutlaka verdiğimiz bazı burun içi ödem giderici ilaçlar, spreyler önerilmektedir. Bu süreçte burun içi serumlarla yıkamalar yapılmalıdır. Üç haftadan kısa süren şikayetleri akut sinüzit, üç aydan uzun süren şikayetleri de kronik sinüzit olarak nitelendirmekteyiz. Akut sinüzit ile kronik sinüzitin tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır. Akut sinüzitte yani yeni başlamış olan sinüzitte ilaç tedavileri öncelikle yer almaktadır” diye konuştu.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi

Kronik sinüziti olan hastalarda tedavi öncesi mutlaka kamera ile burun içinin muayene edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Bunun haricinde bazı görüntüleme yöntemleri kullanarak sinüslerde tıkanıklıkların iltihabi durumun ne olduğunu görmemiz gerekiyor. Kronik sinüzit tedavisinde cerrahi tedaviden yararlanılır. Öncelikle medikal tedavi ile burun içi ameliyata hazırlanılır.Ardından endoskopik sinüs cerrahisi dediğimiz kamera ile yapılan bir operasyonla burun içinden girilerek kapalı olan sinüslerin ağızları açılır. Kapalı olan sinüslerin ağızlarının açılmasıyla o bölgeye giren oksijen ve havayla bakteriyel enfeksiyon gelişim riskini azaltmış oluruz. Zorlu bir operasyon değildir. Burun içinden yapılır ve başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar” şeklinde konuştu.

Cerrahi Sonrası Yaşam

Bu cerrahiden sonra hastanın Kulak Burun Boğaz Hastalıkları hekimi tarafından yakın takibinin önemine değinen Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Hastanın alerjisi varsa mutlaka alerjiyi yatıştıracak ilaçlar kullanılmalı, burun içinin serum fizyolojiklerle günde 5-6 sefer yıkanarak mukozanın yenilenmesi ve oluşan kabukların dışarıya atılması sağlanmalıdır. Endoskopik sinüs cerrahisi geçiren hastalarda en az bir haftalık istirahat yeterli oluyor.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com