Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, beynin dışını saran zarlardan kaynaklanan tümörlerin menenjiyom olarak adlandırıldığını ve bu tümörlerin genellikle iyi huylu olduklarını belirterek menenjiyomlar ve tedavi seçenekleri hakkında bilgiler verdi.
Metastaz Eğiliminde Değildir
Menenjiyomların, beyni saran zarlardan kaynaklanan, yavaş büyüyen ve çoğu iyi huylu olan tümörler olduğunu kaydeden Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, “ Beynin içinden kaynaklanmadığı için teknik olarak beyin tümörü olmasalar da büyümeleriyle beraber beynin üzerinde baskı yaratarak bir takım belirtilere sebep olurlar. Genellikle iyi huylu olmaları nedeniyle kanserli tümörlerden farklı olarak vücudun diğer bölgelerine yayılma (metastaz) gösterme eğiliminde değildirler” diye konuştu.
Farklı Belirtiler Gösterebilir
Baş ağrısından görme bozukluğuna, denge kaybından karakter değişikliklerine dek farklı şikayetlerle başvuran ve çekilen filmler (MR ve/veya tomografi) sonrası tanı alan hastaların kitlenin büyüklüğüne göre öncelikle takibe alındığını söyleyen Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, “ 6 aylık ya da yıllık kontrollerde radyolojik görüntüleme tekrarlanır ve kitlenin büyüyüp büyümediği kontrol edilir. Çoğunlukla da zaten büyüme olmaz. Eğer kitle giderek büyür ve beyin üzerine baskı oluşturursa o zaman cerrahi devreye girer. Kesin tanı ise, ameliyat sırasında alınan doku parçasının patoloji uzmanı tarafından incelenmesi sonucu konur” dedi.
Nasıl Tedavi Edilir?
Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, tanısı konulduğunda endişelenilmesine gerek olmayan ve büyük oranda iyi huylu olan bu tümörlerin, çoğunlukla bulunan bölgeden çıkarılarak temizlenilmesinin sorunun giderilmesinde yeterli olduğunu söyledi. Menenjiyomların, tedavisiz takip edilebildiği gibi cerrahi olarak çıkartılıp veya radyoterapi (ışın tedavisi) ile tedavi edilebildiğini söyleyen Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, “ Bazı vakalarda, tedavi seçenekleri tümörün büyümesi halinde kullanılmak üzere ertelenebilir” şeklinde konuştu.