Özel Akhisar Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cemil Öztürk, Böbrek kumu dökme belirtilerinde ilk görülen şeyin ağrı ve sancılar olduğunu dile getirerek, ağrıların zamanla bıçak saplanır gibi hissedilebileceğini söyledi.
Ayrıca; Opr. Dr. Cemil Öztürk, böbrek kumu dökme, belirtileri, ne kadar sürdüğü ve kum dökmenin nasıl kolaylaştırılabileceği hakkında önemli bilgiler verdi.
Kum dökme; kristal yapıdaki bazı maddelerin(fosfat, oksalat, ürat ve sistin) idrar içine erimeden atılmaları durumunda idrarda kristal görülmesi durumu olan kristalüri yani kum dökme gerçekleşir. İdrarda asiditenin azalması, lösemi, şeker hastalığı, sarılık, mide ve bağırsak sorunları, sinirlilik halinde idrarda kristal atımında artış olur. Böbrek taşlarını bu kumlar oluşturduğu için önemli bir konudur.
Kum dökme belirtileri nelerdir?
Böbreklerden atılan kumun en önemli belirtisi ağrı olmasıdır. Bu ağrılar kolik tarzda ve bıçak saplama gibi şiddetli halde olabilir. Genellikle boşluklarda hissedilir ve kasık bölgesinde yansımalar yapar. Bunun dışında hematüri denilen idrarda kanama,bulantı ve kusma oluşur. Tıkanma olursa idrar yolu enfeksiyonu ya da böbrek iltihabı oluşabilir. Ayrıca kabızlık ve ishalde belirtiler arasında olabilir.
Kum dökme ne kadar sürer?
Bu kişiden kişiye değişim gösterir. Bunda kişinin üriner yapısı, kumların büyüklüğü ve ağrıya verdiği tepkiyle alakalıdır. Bazıları ağrıyı hissetmezken, bazılarında daha şiddetli ağrı hissedilir.
Kum dökme nasıl anlaşılır?
İdrarda yanma, şiddetli ağrı, idrardan sonra boşalamama hissi, idrarda kanama varsa kum dökme olduğu düşünülebilir. Ailede kum dökme öyküsü varsa bu riski daha fazla arttırır. Kum dökmenin en belirgin özelliği ağrının olmasıdır.idrardaki kristaller gözle görülemezler.Tetkik yapılması gerekmektedir.Ayrıca kum döken insanda böbrek taşı görülme riskide yüksektir.
Kum dökme nasıl kolaylaştırılır?
Öncelikle bol sıvı alınması, maden suyu tüketimine önem verilmesi, potasyum sitrat içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. Bu greyfurt, limon ve portakal gibi meyvelerde bulunmaktadır. Tuz alımının kısıtlanması, yağlı yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Egzersiz yapılmalı ve hareketli bir yaşam sürülmelidir.