Böbrek taşlarının, birçok insanın yaşam kalitesini etkileyen önemli rahatsızlıklardan biri olduğunu kaydeden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan günümüzde gelişen tıp teknolojisiyle birlikte böbrek taşlarının tedavisinde de önemli gelişmeler sağlandığını belirterek yüksek enerjili lazerle doğal idrar yolunu kullanarak kesi ve delik olmadan gerçekleştirilen Retrograd İntrarenal Cerrahi (RIRS) ile yapılan ameliyatların hastalara büyük konfor sağladığını söyledi.
Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?
Böbrek taşlarının böbrekte oluşan idrarın içindeki kristallerin çökmesi sonucu, bu kristallerin birleşmesiyle oluştuğunu belirten Prof. Dr. Murat Arslan, taş oluşumunda özellikle ailevi yatkınlık, doğuştan idrar yolları anomalileri ve bazı sistemik hastalıkların (Renal tübüler asidoz, paratiroid hormon bozuklukları, crohn hastalığı, gut, sistinüri vb) etken olduğunu söyledi. Böbrek taşlarının erkeklerde kadınlardan üç kat daha fazla görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Murat Arslan, taş oluşumu riskini artıran faktörleri şöyle sıraladı: “ Yeterince sıvı alınmaması, genetik faktörler, ailesinde taş öyküsü olanlar, sistemik hastalıklar, fazla kilo ve sıcak iklim taş oluşturma olasılığını yükseltir. Ülkemiz taş hastalığı için endemik bir bölgedir. Böbrek taşı hastalığı çoğunlukla 30-50 yaş aralığında görülür, az hareket veya hareketsizlik, protein ağırlıklı diyetler, fazla tuz tüketimi taş oluşumunu arttırmaktadır”
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşı rahatsızlığının belirtilerinin hastaya göre değişiklik gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, “Böbrek taşı belirtileri hastanın cinsiyeti, yaşı, genetik yatkınlığı ve hastalığın seviyesine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Genellikle idrarda bulanıklık ve koku, vücutta böbrek bölgesinde ve alt karın bölgesinde şiddetli ağrı, bulantı ve kusma, idrarda kan görülmesi ve idrar sıklığında artış olması şeklinde belirti verebilir. Böbrek taşı rahatsızlığının ilerlemesi sonucu böbrek fonksiyonlarında oluşabilecek ağır hasarların önüne geçmek adına erken teşhis ile uzman bir hekim tarafından böbrek taşı tedavisine başlanmalıdır” şeklinde konuştu.
Doğal yoldan Lazerle Tedavi
Lazerle gerçekleştirilen operasyonların hastalara büyük kolaylıklar sağladığını kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, “Retrograd İntrarenal Cerrahi adı verilen yöntem, hastaların daha az ağrı ve daha kısa iyileşme süreleri ile taşlarından kurtulmalarına imkan tanıyor. Cerrahi sırasında hastanın herhangi bir yerini kesmeden veya delmeden idrar yaptığı doğal yoldan küçük, esnek ve kıvrılabilen üreteroskop kullanılarak böbreğe erişim sağlanıyor ve böbrek taşları doğrudan hedef alınıyor. Taş böbreğin içerisinde görülünce üreterorenoskop içerisinden lazer probu gönderilerek taş yüksek enerjili lazer ile parçalanır toz haline getirilir. Bu yöntem ile böbrek içerisindeki 2-3 cm’e kadar olan taşlar parçalanıp temizlenebiliyor. Retrograd intrarenal cerrahi ile yapılan ameliyatlarda hastanın aynı gün akşamında veya ertesi gün taburcu olarak evine gidebiliyor. Tabi ki buradaki en önemli olay hastanın hiç bir yerinde kesik bir yerinde bir delik oluşmuyor idrar yaptığı kanaldan işlem yapıldığı içinde hasta ertesi gün normal hayatına dönebiliyor işine devam edebiliyor ve herhangi bir gün kaybı olmuyor.” şeklinde konuştu.