Günümüzde diş sıkma hastalarının sayısının gün geçtikçe arttığını belirten Diş Hekimi Eren Alayvaz “ Yaşanılan bu pandemi sürecinde oluşan ekstra stresden dolayı diş sıkma çok defa fazla ve güçlü olmaktadır. Çoğu hastamız gece uykudayken diş sıktığından habersiz gece boyunca diş sıkmaktadır. Diş sıkmada baskı eğer sadece dikey bir kuvvetle oluşursa hastamızdan gıcırdatma sesi duyulmaz ancak hem dikey hem de yatay bir kuvvet uygulanırsa gıcırdatma sesi duyulur ve bunun farkına varılır” dedi.
Ağrı Oluşur
Diş sıkma hastalarında özellikle sabah kalktıklarında baş ve boyun bölgesinde ağrı oluştuğunu belirten Dt. Eren Alayvaz, “ Özellikle çeneyi kapatan kaslarımızda ağrı oluşur, ağız açmada güçlük yaşanır ve diş etlerinde kanama görülebilir. Bu tip hastaların dişlerinde çatlaklar oluşur ve ciddi hassasiyete sebep olur. Dişlerin diş eti sınırında kırıklar ve kesici kenarlarında düzleşmeler görülebilir.
Diş sıkma dişlerimize çok ciddi şekilde zarar vermektedir. Bu nedenle bunun farkına varıp tedavimizi yaptırmalıyız” diye konuştu.
Bruksizim tedavisi hakkında bilgiler veren Dt. Alayvaz, “ iki farklı tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bunlardan ilki gece plağı diye bilinen okluzal splint, ikincisi çenemizi kapatan kaslara uygulanan botoks işlemidir. Doktorunuz detaylı muayene sonrasında size uygun tedavi yöntemini uygular ve diş sıkmanızı engeller veya sıkmanın dişlerinize verdiği zararı engelleyebilir. Eğer ki diş sıkma tedaviniz zamanında yapılmaz ise dişlerinizde çok fazla aşınma meydana gelir. Böyle bir durumda protetik yaklaşımlarla tedavi yapılmalıdır ki dişlerinizdeki madde kayıplarını engelleyip kaybedilen dokuyu yerine koyabilelim. Bu tip tedavilere okluzyon tedavisi denilmektedir. Dişlerinizin kaybedilen estetik fonasyon ve fonksiyonunu geri kazandırmak üzere yapılan tedavilerdir” dedi.