Gaziemir AKUT Kalp ve Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, aşırı sıcaklardan korunmak amacıyla alınması gereken 6 önlemi açıkladı ve kalp hastalarına bazı uyarılarda bulundu.
Kalp Hastalığı Olanlara Dikkat Etmeli
Aşırı sıcakların özellikle kalp hastalığı olanlarda tehlikeli olabildiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, " Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilirÇocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, hamileler, aşırı kilolu(obez) kişiler, kronik hastalığı olanlar(diyabet, kalp damar hastalığı, böbrek ve karaciğer yetmezliği vs), hamileler ve sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişiler (tansiyon düşürücü, idrar sökücü…vs) aşırı sıcaktan daha fazla etkilenen gruptadır" dedi.
Sabah Erken Ve Akşam Üzeri Saatlerinde Dışarı Çıkın
Kalp açısından koroner arter hastaları, kalp kapak hastaları kalp yetmezliği ve hipertansiyonu olan hastalarının sıcaklardan daha fazla etkilendiğini ifade eden Dr. Hepçivici, " Özellikle idrar sökücü kullanmak zorunda olan kalp kapak hastaları ve kalp yetmezliği olan hastaların dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü bu hastalar vücutlarındaki fazla su ve tuzu idrarla atarlar. Ancak yazın çok terledikleri için terleme ile de tuz ve su atacaklarından özellikle tuz kayıpları aşırı miktarda olmaktadır. Ayrıca kalp yetmezliği olan hastalarda aşırı sıvı alımı da hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Koroner kalp hastaları aşırı sıcaklardan kesinlikle kaçınmalı, güneşin dik konumda olmadığı sabah erken ve akşam üzeri saatlerinde dışarı çıkmaları ve bol bol su içmeleri gerekmektedir" ifadelerinde bulundu.
Sıcak Havalarda Alınması Gereken Önlemler
1- Günde ortalama 2,5-3 lt sıvı tüketilmelidir.
2- Dışarıya çıkmak için günün erken yada akşam üstü saatlerini tercih edilmeli
3- Açık renkli, hafif, bol, sıkı dokunmuş kumaşlı giysiler tercih edilmeli, şapka, güneş gözlüğü ve güneşten koruyucu (en az 15 faktörlü) krem kullanmaya özen göstermeye çalışılmalıdır.
4- Hava sıcaklığının yüksek olduğu saatlerde (10:00 ile 16:00 arası ) egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır.
5- Alkol tüketimi kısıtlanmalıdır. Özellikle güneşin altında içilen alkol ciddi sorunlara neden olabilir. Alkol almak isteyenler haftanın birkaç günü bir kadeh kırmızı şarap tüketebilirler. Kafein, alkolün idrar sökücü özellikleri nedeniyle vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı unutulmamalıdır.
6-Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.