Halk arasında burun eti olarak bilinen, burunda sağ ve solda üçer tane olmak üzere toplamda altı adet konka adı verilen yapıların bulunduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “ Eğer geceleri artan burun tıkanıklığı şikayetiniz var ise ve boğaz kuruluğu ile uyanıyorsanız burun eti büyümesi sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz” dedi. Op. Dr. Küçükgünay, burun eti büyüklüğü tedavisinde kullanılan radyofrekans uygulaması hakkında bilgiler verdi.
Çeşitli Sorunlara Yol Açar
Burun etlerinin bazı durumlarda gereğinden fazla büyüyebildiğini veya daha küçülebildiğini kaydeden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “ Burun etlerinin büyüklüğü burundan aldığımız hava miktarını direkt etkilemektedir. Alerjik hastalıklar, hormonal, çevresel, genetik sorunların yanı sıra geçirilen enfeksiyonlar ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak burun eti büyümesi olabilirken aynı zamanda septum deviasyonu dediğimiz kemik eğriliği durumlarında da burun eti şişmesi görülebilir. Bu durum nefes alma güçlüğü, koku kaybı, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, horlama, yorgunluk, halsizlik gibi pek çok soruna yol açar” dedi.
Yaşam Kalitesini Düşürebilir
Burun eti büyümesinin tedavi edilmediğinde kişinin hayat standardını düşürdüğünü belirten Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “Hastalığın çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Uzun süren ilaçlı tedavi sonrasında cerrahi müdahale bu seçeneklerden biridir. Burun eti büyümesinde radyofrekans, lazer, koterizasyon gibi lokal anestezi ile yapılan günübirlik işlemler uygulanabilmektedir. Alt burun etlerini küçültmek amacı ile en sık uygulanan yöntemlerden biri de radyofrekans yöntemidir” diye konuştu.
Radyofrekans Uygulaması
Radyofrekans yönteminin konkayı küçültmek için uygulanan bir yöntem olduğunu söyleyen Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “ Bu yöntem lokal anesteziyle yani hasta uyutulmadan kolaylıkla yapılabilir. Konkaya farklı noktalardan iğneler batırılır ve iğnenin ucunda sınırlı bir alanda ısı artışı sağlanır. Oluşturulan bu ısı konka mukozasına zarar vermez. İşlem her bir konka için yaklaşık 5-10 dakika kadar sürer. Isının etkisiyle önce konkada şişme meydana gelir. Yaklaşık 3 hafta sonra konkada büzüşme başlar ve 1-2 ay içinde büzüşme tamamlanır” şeklinde konuştu.
Hasta İçin Konforlu
Yöntemin hasta için oldukça konforlu olduğunu söyleyen Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “ İşlem sırasında genellikle kanama görülmez ve işlem hastanede yatışı gerektirmez. Hasta aynı gün normal yaşamına devam edebilir. Konkalar tekrar büyürse, 2 ay arayla işlem 2 ya da 3 kez tekrarlanabilir. Konka radyofrekans; daha çok kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda, burun tıkanıklığının konka büyümesine bağlı olduğu durumlarda, konka kemiğinin büyük olmadığı hastalarda, genel anestezi alması riskli olan hastalarda, ameliyat olmak istemeyen ya da kısa sürede işine dönmesi gereken hastalarda tercih edilmektedir” ifadelerinde bulundu.