Özel İzmir Gazi Hastanesi nde hasta kabulüne başlayan Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Emel Çerçi özellikle kış aylarında daha fazla karşılaşılan burun tıkanıklıklarının nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
Burun Tıkanıklarının Nedenleri
Burnun soluduğumuz havanın ısınmasını, nemlenmesini, yabancı maddelerin allerjenlerin ve mikroorganizmaların süzülmesini sağladığını belirten Op. Dr. Çerçi erişkinlerde burun tıkanıklıkarının nedenleri hakkında bilgiler verdi.
Septum Deviasyonu: Her iki burun pasajını ayıran ve kıkırdak ve kemikten oluşan yapının bir tarafa doğru eğik olmasıdır. Bu eğrilik travma sonrası veya gelişim sırasında genetik özellikler sonucu oluşabilmektedir.
Konka Hipertrofisi: Burun etlerinin büyümesidir.
Enfeksiyon: Soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarında, burun ve sinüslerin kronik enfeksiyonlarında burun tıkanıklığı görülür.
Allerjik rinit: Bazı allerjenlere bağlı burun mukozası şişmeleri diğer sık görülen tıkanıklık nedenidir. Burun tıkanıklığı beraberinde burunda kaşıntı, hapşırık ve sulu berrak burun akıntısı gözlenir.
Vazomotor rinit Burun damarlarının dış uyaranlara aşırı reaksiyonu sonucu gelişen burun zarlarının enflamasyonudur. Sinüslerden köken alan polipler, burnun iyi ve kötü huylu tümörleri de burun tıkanıklığına neden olurlar.
Çocuklarda Daha Çok Geniz Eti
Çocuklarda yaşanan burun tıkanıklığının genellikle geniz eti (adenoid) büyümesinden kaynaklandığını belirten Op. Dr. Emel Çerçi, “ Geniz eti burnun arkasında damağın gerisinde bulunan bir lenfoid dokudur. Geniz eti büyük olan çocuklarda burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma, horlama ve sık enfeksiyon gözlenir. Çocuklarda allerji, sinüzit ve buruna yabancı cisim sokulmasıda diğer tıkanıklık nedenleridir.” dedi.
Burun tıkanıklığına bağlı yaşanan boğaz enfeksiyonlarının, boğazda kuruluk, horlama, uyku apnesi ve uyku bozukluklarına neden olarak yaşam kalitesini bozabildiğini kaydeden Op. Dr. Çerçi, “ Uzun dönemde hipertansiyon, kalp ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği gibi hastalıklara neden olabilir.” diye konuştu.
Burun Tıkanıklıklarında Tedavi
Burun tıkanıklıklarında tedavi hakkında bilgiler veren Op. Dr. Çerçi, “ Üst solunum yolları enfeksiyonuna bağlı burun tıkanıklıklarında burun açıcı spreyler ve haplar erken dönemde kısa süreli kullanılabilir. Allerjiye bağlı tıkanıklıklarda antiallerjik tedaviyle şikayetlerde azalma sağlanabilir. Kronik sinüzit ve burun poliplerine bağlı tıkanıklıklarda cerrahi yöntemlerle sinüs kanalları açılmalı ve polipler temizlenmelidir. Geniz eti büyümesine bağlı tıkanıklıkların tedavisi genel anestezi ile bu dokunun alınmasıdır. Konka hipertrofisinde tedavi radyofrekans ile yada diğer cerrahi tekniklerle büyümüş burun etleri küçültülür. Septum deviasyonunda ise cerrahi tedavi dışında başka alternatif tedavi bulunmamaktadır. Deviasyonun yeri ve deformasyonun şekline göre kapalı-açık teknik cerrahi tekniklerle deviasyon düzeltilmektedir.” ifadelerinde bulundu.