Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdullah Akkaya burundan nefes almanın önemine değindi. Burundan nefes almanın üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı önlem oluşturduğunu söyleyen Op. Dr. Akkaya doğru nefesin burun yoluyla yapılan nefes alma olduğunu kaydetti.
“Havanın akciğerlerin içine alınıp sonrasında dışarıya verilmesi hareketi olan nefes alma sayesinde vücudun gereksinimi olan oksijeni içeri almış ve içerideki karbondioksiti de dışarı atmış oluruz” diyen Op. Dr. Abdullah Akkaya “ Hayati önem arz eden nefes alıp vermek sağlıklı yaşam öneren meditasyon yöntemlerinin bir parçasıdır” dedi.
Doğru Nefes Burunla Yapılandır
Doğru nefesin burun yoluyla yapılan nefes alma olduğunu söyleyen Op. Dr. Abdullah Akkaya, “ Burun sadece koku alan bir organ değil aynı zamanda aldığımız havayı filtre eden, ısıtan ve nemlendiren bir organdır. Kalp ve damar sağlığımız için önemli olan burun ve sinüslerden salgılanan nitrik oksit nefes yoluyla akciğere oradan da kan dolaşımına geçer” diye konuştu.
Ağızdan Nefes Alırsak Ne Olur?
Burundan değil de ağızdan nefes alındığında burnun mikroorganizmalara karşı sağlamış olduğu savunma mekanizmalarının devre dışı kaldığını söyleyen Op. Dr. Abdullah Akkaya, “ Bu yüzden daha sık solunum yolu enfeksiyonları görülür. Horlama ve tıkayıcı uyku apnesi ağızdan nefes alanlarda daha çok görülür. Ağız solunumu ağız içindeki asit düzeyini düşürerek ağız kokusuna, diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına yol açar. Ağız solunumu, özellikle uykuda, dehidratasyona sebep olarak ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı ile uyanmaya yol açar. Geniz eti gibi burun solunumunu engelleyen hastalıkların mevcudiyetinde çocuklarda uzun dönemde anormal yüz gelişimi ve yapısal diş bozuklukları gelişme riski daha fazladır” şeklinde konuştu.
Burun Sağlığı Önemli
Burun sağlığının önemine değinen Op. Dr. Abdullah Akkaya, “ Bir veya iki burun deliğinde hava geçişini azaltan veya tamamen engelleyen burun orta duvarında yer alan kıkırdak ve kemiğin eğrilikleri (septum deviasyonu), burun destek yapılarının zayıflığı, burun etlerinin büyüklüğü gibi yapısal bozukluklar, alerji, enfeksiyon gibi burun içini örten örtünün hastalıkları, burun içinde kitle oluşturan hastalıklar burun tıkanıklığı oluşturarak ağız solunumuna sebep olabilir” ifadelerinde bulundu.