Yapılan araştırmalarda bademcik ve geniz eti problemi olan çocuklara uygulanan cerrahilerin çocukların yaşam kalitesini ve konforunu artırdığını göstermektedir diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “ Sonbahar ve kış döneminde çocuklarda geniz eti ve bademcik problemleri çok sık karşımıza çıkmaktadır. Özellikle okul çağındaki çocuklarda çok fazla üst solunum enfeksiyonları, geniz eti şişmesi ve sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları görülmektedir” dedi.
Büyük Geniz Eti Belirtileri
Geniz eti iltihabı hakkında bilgi veren Op. Dr. Küçükgünay, “Geniz eti bademcik gibi bir lenf dokusu olduğu için mikrop veya virüs gibi hastalık etkeni vücuda girince onu karşılar. Mikropla karşılaşan lenf dokusu kızarır ve şişer. Bu döneme adenoidit (geniz eti iltihabı) denilir. Bazen kullanılan ilaçlar ile bazen de kendiliğinden bir hafta içerisinde bu dönem geçer ve geniz eti şiş halinden normal haline döner. Ancak geniz etinin şiş ve iltihaplı olduğu dönemde çocuğun burnu tıkalıdır. Ayrıca burundan iltihaplı akıntıya neden olur. Bu tarzda geniz etinin iltihaplanıp sonra tekrar normal hale gelmesi özellikle 2 -6 yaş aralığında sık görülür. Bazen bu iltihaplanmalara bademcik iltihapları da eşlik eder. Sık geniz eti iltihapları geçiren çocukların bazılarında geniz eti büyür ve iltihap geçmesine rağmen geniz etinin boyutu değişmez ve küçülmez. Buna adenoid hipertrofi yani geniz eti büyümesi denir." şeklinde konuştu.
Büyük Geniz Eti Nelere Yol Açar?
Büyük geniz eti varlığının çocuklarda solunumu ve özellikle gece uykusunu etkilediğini belirten Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “Ağızdan nefes alma, horlama veya nefes durması (yavaşlaması) gibi belirtiler kalıcı hale gelebilir. Burun tıkanıklığı gece uykusunda daha belirgindir. Çocuğun gelişim dönemi boyunca devam ettiğinde, sürekli ağız açık uyumaya bağlı damak, çene ve diş bozuklukları gelişir ve diş çürükleri ile alt çenede gelişim problemleri olabilir. Çocukların uzun süreli ağız solunumu yapmaları yüz gelişimini etkiler ve tecrübeli KBB hekimleri uzun süreli ağızdan nefes alan burnu tıkalı çocukları daha muayene etmeden yüzüne baktıklarında anlarlar. Büyük geniz eti, sık tekrarlayan orta kulak iltihabı veya orta kulak sıvısına neden olabilir. Büyük geniz eti olan çocukların bazılarında uykuda ciddi problem vardır. Uykuda nefeste yavaşlama veya durmalar olabilir. Bu nefes bozuklukları sırasında kan oksijen seviyesi düşük seyreder. Bunun sonucu olarak kalbin sağ bölümü normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır. ileri boyutlarda düşme olduğunda kalp yetmezliği gözlenebilir. Büyük geniz eti varlığı ve uykunun iyi olmayışı ayrıca büyüme ve gelişmeyi de etkiler. Büyüme hormonu gece uykusunda daha yoğun salgılanır. Uykunun iyi olmadığı durumlarda gelişme geriliği görülebilir. Tıkanıklık problemi çözüldüğünde çok hızlı bir şekilde boy ve kiloda artış olduğu dikkati çeker. Ağızdan nefes alan ve uykusu iyi olmayan çocuklar sabah kalktıklarında kendilerini yorgun hissederler. Yaşıtlarına göre daha hırçın ve agresif olabilirler. Ayrıca öğrenmede ve konsantrasyonda bozukluklar görülebilir. Tüm bunların yanı sıra gece işemeleri de büyük geniz eti olan çocuklarda sık görülür. Uykudaki bozukluğa bağlı oluşan gece işemesi geniz etinin alınması ile düzelir” dedi.