Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut, bypass ameliyatlarında bacaktan damar almada kapalı yöntemin avantajlarına değinerek, geleneksel yöntemin zorlukları ve komplikasyonlarına dikkat çekti.
Geleneksel Yöntem ve Sorunlar
By-pass ameliyatlarında genellikle bacaktan damar alınmasının tercih edildiğini dile getiren Doç. Dr. Necmettin Yakut, “Geleneksel açık yöntemde, ayak topuğundan kasığa kadar uzanan uzun ve derin bir kesi yapılarak damar temin edilmektedir. Bazı durumlarda çoklu by-pass gereken hastalarda, ikinci bacağa da kesi yapılarak damar alımına dahil edilebilmektedir. Geleneksel yöntemin en önemli dezavantajlarından biri, kesi bölgesinde fiziksel iyileşmenin gecikmesi ve çeşitli komplikasyonlara yol açmasıdır. Şeker hastaları, kilolu bireyler ve bacak atardamarı hastalığı olan hastalarda, bu yöntem sonrasında ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir” dedi.
Komplikasyon Riski
Geleneksel yöntemle kesi yapılan bacakta ödem, hareket kısıtlılığı ve enfeksiyon riski gibi sorunların sıklıkla görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Necmettin Yakut, “Bu durum, hastanede uzun süreli yatışları gerektirmekte ve hastaların hem fiziksel hem de psikolojik hallerini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, tekrar yatışların getirdiği ekonomik yük de önemli bir sorun oluşturmaktadır” diye konuştu.
Kapalı Yöntem Konforu
Meslek hayatı boyunca, geleneksel yöntemle bacak damarı alımı sonrasında yaşanan bu sorunlara değinen Doç. Dr. Necmettin Yakut, “Daha etkili ve hasta dostu bir çözüm arayışında, kapalı yöntemlere yönelmeye başladık. Özellikle özenle seçilmiş vakalarda endoskopik safen ven alımı (kapalı yöntem) uygulamasına başladık. Sonuçların yüz güldürücü olması nedeniyle 3 yıldır tamamen kapalı yöntemi kullanıyoruz. Kapalı yöntem sayesinde açık yöntemle damar alımına son verdik” şeklinde konuştu.
Kapalı Yöntem Nedir?
Kapalı yöntem hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Necmettin Yakut, “Dizin 5 cm altına yapılan 2 cm’lik bir kesi yardımıyla, kamera desteği ile topuktan kasığa kadar damar çıkarılmaktadır. Bu yöntem, açık yönteme göre daha kısa sürede tamamlanmakta ve şeker hastaları, kilolu hastalar, bacak atardamarı hastalığı olanlar gibi tüm hasta gruplarında rahatlıkla uygulanabilmektedir. Son 3 yılda bu yöntemle yapılan operasyonlarda, hiç bir komplikasyon ile karşılaşılmadı. Yüzlerce ameliyat başarıyla tamamlandı ve ciddi bir sorun görülmedi. Kapalı yöntem gerektiğinde ikinci bacakta da aynı teknikle uygulanabilir” dedi.
Gelecekte Kapalı Yöntem
Son iki yıldır, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği’nin düzenlediği toplantılarda kapalı yöntem ile ilgili deneyimlerini paylaştıklarını belirten Doç. Dr. Necmettin Yakut, “ Gerçekleştirilen toplantılarda birçok meslektaşımıza eğitim verdik ve olumlu geri dönüşler aldık. Eğitim ve araştırma hastanelerinde bu yöntemin bir standart olmasını önerdik. Kapalı yöntemin gelecekte çok daha iyi noktaları göreceğine inanıyorum” dedi. Dr. Yakut, “Hastane olarak kapalı yöntemle by-pass için bacak damarı alımını tüm hastalarımıza uyguluyoruz” diye konuştu.