Diş Hekimi Gülenay Tutar sabah uyanıldığında hissedilen çene ve baş ağrısının nedeninin geceleri yaşanan diş sıkma ( Bruksizm) olabileceğini söyledi.
Bruksizmin ana nedeninin stres kaynaklı olduğunu belirten Dt. Gülenay Tutar, “Türkiye'de yaşayan insanların yarısı bu sorunla karşılaşılıyor. Hasta bunu fark etmiyor olabilir. Genellikle yanında yatan kişi, eşi, kardeşi fark ediyor ve söylüyor. Ya da hasta uyandığında şakak bölgesinde, alın bölgesinde ve boynuna vuran ağrılar hissediyorsa, dişlerinde düzleşme ya da minik çatlaklar varsa, yanakta tam dişlerin kapandığı yer hizasında beyaz çizgi varsa bruksizm hastası olabilir. Genelde diş sıkması sonrası hastanın yüzünün kareleştiği görülür.
Botoks İle Tedavi
Bruksizm tedavisinde botoks uygulamalarından yararlanıldığını kaydeden Dt. Gülenay Tutar, “ Ortalama beş dakika süren bir işlem. En fazla üç nokta olacak şekilde uygulanmaktadır. Ortalama 10 gün içinde hasta etkisini görmeye başlıyor. Genelde altı ayda bir yapılması öneriliyor. Ancak düzenli tedavi ile yılda bir uygulama da yeterli olabiliyor. Botoks uygulaması sonrası yeme, içme ve konuşmada hiçbir sıkıntı olmuyor. Ayrıca bu uygulama estetik amaçlı da yapılabilmektedir” dedi.
Diş Plağı ile tedavi
Hastalığın başlangıç aşamalarında dileyen hastalara da şeffaf diş plağı tedavisi uygulandığını belirten Dt. Gülenay Tutar, “ Bu şeffaf plaklar kişinin ağız yapısına göre özel olarak hazırlanmaktadır. Hasta bunu gece yatarken takıyor ve sabah çıkarıyor. Hastanın sıkma derecesine göre yumuşak ve sert olarak hazırlanabiliyor. Hasta bu plakların temizliğini de kendisi yapabiliyor. Üzerinde delikler ve deformeler olana kadar da kullanabiliyor” dedi.