Çene ile ilgili sorun yaşayan kişilerde bazı durumların cerrahi müdahaleyi gerektirebileceğini söyleyen Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Halise Aydemir, “Büyüme ve gelişim sırasında bireylerin, yüz ve çene yapıları tıpkı vücutları gibi genetik bir mirasın etkileriyle şekil alır. Bu durum çenelerin birbirine göre uyumsuz büyümesi, işlevsel çiğneme bozuklukları ve estetik kaygılara yol açabilir. Bazen de alınan bir darbe ya da tramva da bu duruma sebep olabilir. Ancak bu bozukluklar tecrübeli ve bu alanda uzman hekimler tarafından tedavi edildiğinde yüz güldüren sonuçlar vermektedir” dedi.
Ortognatik Cerrahi Nedir?
Ortognatik cerrahi tedaviler üst çene ve/veya alt çenenin uzayın üç yönünde hareket ettirilerek yeniden konumlandırıldığı tedaviler olduğunu belirten Doç. Dr. Halise Aydemir “ Bu tedaviler ekip çalışması içerir. Bu ekibin olmazsa olmazı, bir ortodonti uzmanı ve cerrahi işlemi gerçekleştirecek hekimdir. Cerrahi işlem bu işte tecrübe sahibi bir plastik cerrah veya çene cerrahı olmalıdır” dedi.
Tedavi Kimlere Uygulanır?
Bu tedavilerin ciddi çene bozukluğu olan büyüme ve gelişimi bitirmiş hastalara uygulandığını belirten Doç. Dr. Halise Aydemir, “ Bu tedavilere aday çoğu hasta görünümü dolayısıyla kendisini soysal çevreden kısıtlamış, çiğneme ve konuşma fonksiyonunu düzgün yerine getiremeyen, zaman zaman eklem ağrısı çeken, çok ileri vakalarda apne ataklarıyla solunumun da etkilendiği hastalardır. Daha hafif vakalarda tablo bu kadar ağır olmaz fakat hasta ciddi estetik kaygı yaşıyor olabilir. Tedaviye ortodontist ve hasta birlikte karar vermelidir. Tıp alanında yapılan her türlü tedavilerde olduğu gibi bu tedavilerde de hastaya seçenekler sunulmalı ve hastaya seçim imkanı tanınmalıdır. Örneğin, çene problemi olan hasta da öncelikle problemin şiddeti, hangi çeneye bağlı olduğu, ameliyatsız tel tedavisiyle dişlerin düzgün kapanıp kapanamayacağı, ameliyatsız tedavi (eğer mümkünse) ve ameliyatla tedavi sonrası hastada gözlemlenecek tüm durumlar detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.” dedi
Tedavi Bitiminde Hastayı Neler Bekliyor?
Doç. Dr. Halise Aydemir başarılı tedavi sonrasında özellikle tedavi öncesi şiddetli olan vakalarda hastayı psiko sosyal ve yaşam kalitesi olarak bambaşka bir hayatın beklediğini belirterek, “ hastalar tedavi bitiminde kendine güveni gelmiş, her soysal ortamda bulunmak ve fotoğraf çektirmek isteyen, doya doya gülen, elmayı ön dişleriyle kesebilen, çekirdek çitlemenin tadına varan, çiğneme fonksiyonunu etkin kullanabilen, f,t,s,z gibi harfleri düzgün telaffuz edebilen, gece horlaması azalmış, uyku esnasında ağzını ve dudaklarını rahatça kapatabilen bireyler olarak yeni hayatlarına başlarlar.”