Ege Ambulans
Cilt Benleri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar 29/01/2025

Melanosit adı verilen pigment hücrelerinin cilt üzerinde birikmesiyle oluşan ve genellikle kahverengi veya siyah renkli küçük lezyonların cilt beni olarak adlandırıldığını ifade eden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Derviş “Vücudun hemen hemen her bölgesinde görülebilen bu benler çoğu zaman zararsızdır. Ancak bazı durumlarda sağlık açısından risk oluşturabilirler” dedi.

Benler Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Benlerin oluşumunda genetik faktörlerin, hormonal değişikliklerin ve güneş ışığına maruziyetin önemli bir rol oynadığını dile getiren Op. Dr. Alper Derviş, “ Benler çoğu zaman iyi huyludur. Ancak asimetrileri bozuksa, kenarları düzensiz, girintili ve çıkıntılıysa, farklı renk tonları (kahverengi, siyah, kırmızı vb.) içeriyorsa, çapı 6 mm’den büyükse, zaman içerisinde karnabahar şeklinde büyüyüp genişliyorsa ve tüm bunlara bir de kanama eşlik ediyorsa bu benler sağlık açısından tehlike oluşturabilir” şeklinde konuştu.

Ne Yapılmalı?

Sonradan ortaya çıkan, diğer benlerden farklı görünüme sahip veya hızla değişim gösteren benlerin malign melanom gibi cilt kanserlerinin habercisi olabileceğinin altını çizen Op. Dr. Alper Derviş, “Bu tür benlere biyopsi yapılmasını öneriyoruz. Eksizyonel biyopsi ile mikroskobik bir şekilde benleri inceleyip iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu tespit edebiliyoruz. Kesin tanı koyabilmek adına patolojik inceleme şart. Benlerinizde değişim fark ettiğiniz takdirde zaman kaybetmeden alanında uzman bir doktora başvurmak erken teşhis açısından oldukça önemlidir” dedi.

Benleri Aldırmak Tehlikeli mi?

Benlerin estetik kaygılar ya da sağlık nedenleriyle aldırılabileceğini belirten Op. Dr. Alper Derviş, “Benler şüpheli değişiklikler gösteriyorsa, sürekli tahrişe maruz kalıyorsa (örneğin, kıyafetlerin sürtünmesi nedeniyle) ve estetik olarak rahatsızlık veriyorsa alınabilmektedir. Benlerin alınmasında cerrahi çıkarma, lazer tedavisi, kriyoterapi (dondurma) ve elektrokoter (yakma) gibi yöntemler kullanılmaktadır. Hangi yöntemin seçileceği, benin yapısına, konumuna ve hastanın tercihine bağlıdır. Toplumda bıçak değerse yayılır gibi bir anlayış olsa da bu durumun herhangi bir doğruluk payı yoktur. Aldırma işlemi risk oluşturmaz ancak az da olsa iz bırakabilir” şeklinde konuştu.

Korunma Yöntemleri

Koyu tenli insanlara nazaran daha açık tenli insanların risk grubunda olduğunu söyleyen Op. Dr. Alper Derviş, “ Açık tenli insanlarda güneş ve radyasyona bağlı ciltte kanser gelişme ihtimali daha fazladır. Bu yüzden açık tenli insanların güneşten daha iyi korunması gerekmektedir. Bunun için de bol bol güneş kremi kullanarak, solaryum gibi ciltte tahribata yol açabilecek uygulamalardan kaçınmaları önem arz etmektedir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com