Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Tanju Çelik uzun ve yorucu bir eğitim öğretim döneminden sonra heyecanla beklenen tatil için çocuklar ve ailelerine önemli uyarılarda bulundu. Tatil genel olarak bir rahatlama, gevşeme ve eğlence dönemi olarak algılandığını belirten Doç. Dr. Çelik, “ Bu dönemde çocuğun ve ailenin beklentileri de her zaman birbiriyle uyuşmuyor. Bazı anne ve babalar maalesef tatilde çocukların öğrendikleri bilgileri unutmasından endişe duyarak baskıcı tutumlar sergileyebiliyor. Öncelikle ailelerin zorlu bir çalışma temposundan çıkan çocuklara bu dönemde aktif bir dinlenme ortamı sunma konusunda yapıcı olmaları gerekmektedir. Elbette sunulan bu özgürlük ortamının belli sınırları ve çerçevesi olmalıdır.” dedi.
Tatil dönemin en sağlıklı ve verimli bir şekilde geçirilmesi için neler yapılabilir?
Yaz tatili sadece eğlenme ve pasif dinlenme dönemi olarak algılanmayıp çocuklara boş zamanın nasıl daha kaliteli değerlendirilebileceği konusunda fırsatlar sağlanmalıdır. Ailelerin bu dönemde zaman, aktivite planlaması ve zamanı iyi yönetebilme konularında çocuklarına destek olmaları çok önemlidir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta; tatil planladığı zaman daha keyifli ve verimli geçer. Tabii ki her çocuk ve ailesi aynı imkanlara sahip olmadığından, çocukların tatillerini verimli değerlendirmeleri konusunda ailelere özgü değişik yöntemler bulunabilir.
Şimdi yaz tatilinin en sağlıklı ve verimli bir şekilde geçirilmesi için neler yapılabileceği konusunda en temel önerilerimize bir göz atalım:
1.Ekran başında geçirilen sürenin kısıtlanması çok önemli! Sürekli televizyon izlenmesi, bilgisayar/tablet/akıllı telefon gibi ekran başında zaman geçirilmesi çocukların dil, iletişim ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilemekte aynı zamanda bu durumdan kaynaklanan hareketsiz yaşam tarzı çocuklarda sağlıksız kilo alımına ve kötü beslenmeye neden olmaktadır.
2.Birlikte kitap okuyun. Çocukların tatilde uygun kitapları seçmelerine izin verilerek aileleriyle birlikte kitap okumaya zaman ayırmaları hem hayal dünyalarını genişletecek, hem severek ve düzenli kitap okuma alışkanlığını geliştirecektir. Aile bireyleriyle bir arada yapılan aktiviteler anne, baba ve çocuk arasındaki etkileşimi de artırarak aradaki bağları güçlendirir.
3.Beş duyuya hitap eden oyunlar oynanması bilişsel yetileri geliştirir. Çocukların dünyayı ve çevreyi tanımalarının en iyi şekli beş duyularını kullanarak oynanan oyunlar veya yapılan etkinliklerdir. Güvenli dış ortam aktiviteleri, park veya orman gibi çevre gezileri çocukların beş duyularına hitap etmeninen etkin ve doğal yoludur.
4.Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Yaz tatilinde imkanlar dahilinde çocukların yüzme, tenis, basketbol, voleybol gibi açık havada yapılan spor dallarına yönlendirilmesi sağlanmalıdır. Okul döneminde kapalı alanda ve genellikle masa başında oturmak zorunda olan çocukların yaz tatilinde fiziksel aktiviteler yapmalarının bedensel ve ruhsal gelişimleri açısından sayısız faydaları vardır.
5.Okul döneminde zaman ayrılamayan sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikler için güzel bir fırsat. Çocukların yaşlarına ve gelişim düzeylerine uygun olarak arkadaşlarıyla katılacakları müzik, dans, drama, satranç gibi faaliyetler çocuklarda arkadaşlık ve birlik duygusunu güçlendirecek aynı zamanda onların yaratıcılığını pekiştirerek sosyal ve duyusal gelişimlerine katkı sağlayacaktır.