Düz tabanlığın çocukluk çağında aileleri hekime yönlendiren önemli nedenlerden biri ve sık rastlanılan ayak sorunu olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan düz tabanlığın tedavi yöntemlerini anlattı.
Çocukların yüzde 70-80’inin düz taban gibi göründüğünü belirten Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, “ Bunun nedeni ayak tabanında bulunan yağ yastıkçığı ve ayak bileğini tutan bağların henüz tam gelişmemiş olmasıdır. Yağ yastığının azalmasıyla 3 yaş civarında ayak iç kavsi belirginleşmeye başlar. Ayak bağlarının güçlenmeye başlaması ile de 8-10 yaşında genellikle çocuklarda ayak kavsi normal şeklini alır” dedi.
İçe Basarak Yürürler
Genellikle çocukların yürüme çağına geldiğinde içe basarak yürüme şikayetiyle doktora götürüldüğünü söyleyen Op. Dr. Turan, “ Ancak Düz tabanlık çoğunlukla bir sorun oluşturmaz ve tedavi gerektirmez. En önemli bulgu ağrıdır. Ağrı; ayak, ayak bileği, baldır, diz, kalça ve belde olabilir. Ağrı özellikle uzun sureli yürüyüş, ağır yük taşıma, uzun sureli ayakta kalma ve sportif faaliyetler sonrası artabilir. Küçük çocuklar kucakta veya bebek arabasında taşınmak ister. Ağrı dışında ayak tabanında şişlik ve ödem, ayak hareketlerinin kısıtlanması, ayakta kızarıklık, ayaklarda uyuşma, gibi şikayetler olabilir” diye konuştu.
Tanı yöntemleri
Hastanın ayakları, yürüyüşü ve ayakkabılarının incelenerek tanı konduğunu belirten Op. Dr. Turan, “ Gerekli durumlarda röntgen, BT, MR gibi yardımcı tanı yöntemleri kullanılabilir. Düz tabanlık kabaca esnek ve sert olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlarda kendi içlerinde konjenital (doğumsal) ve kazanılmış denilen iki alt başlığa ayrılır. Esnek düz tabanlıkta ayak havadayken ayak iç kavsi oluşur ancak üzerine bastığında kavis düzleşir. Sert düz tabanlıkta ise havadayken de basarken de ayak iç kavsi izlenmez” dedi.
Tedavi Seçenekleri
Ağrı veya başka bir şikayet oluşturmayan düz tabanlığın tedavi edilmesine gerek olmadığını belirten Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, “ Ancak hastanın şikayetleri varsa düz tabanlığın nedenleri göz önünde bulundurularak tedavi planlanır. Şikayeti olan hastalarda öncelikle ayakkabı değiştirme, ayak kavsini destekleyen tabanlık veya ortez kullanılması, ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici kullanılması, istirahat- buz uygulama ve fizik tedavi denenebilir.
Cerrahi dışı tedavi seçeneklerine yanıt vermeyen ve özellikle sert düz tabanlığı olan hastalarda cerrahi tedavi gerekebilir.