Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdullah Akkaya, çocuklarda geniz eti büyümesinin neden olabileceği sağlık sorunlarına dikkat çekerek geniz eti ameliyatı hakkında önemli bilgiler verdi.
Geniz eti büyümesinin çocuklarda ağız açık uyuma, horlama, uyku apnesi, kulak enfeksiyonu, iştahsızlık, büyüme geriliği, ağız diş sağlığında bozulma, dikkat dağınıklığı ve gece idrar kaçırma gibi çeşitli problemlere yol açabileceğini belirten Op. Dr. Abdullah Akkaya, “Geniz eti nefes almayı engellemediği sürece burundan gelen enfekte sekresyonlara karşı bağışıklık sisteminin bir parçası olarak işlev görür. Ancak büyüyen lenfoid doku burundan nefes almayı engelleyecek hale gelirse ve bu tür semptomlara neden olursa geniz eti ameliyatı kaçınılmazdır” dedi.
Ne Zaman Ameliyat Gerekir?
Geniz eti ameliyatının yapılabilmesi için görülmesi gereken semptomların neler olduğu hakkında bilgi veren Op. Dr. Abdullah Akkaya, “Çocuğunuzda geniz etine bağlı uyku apnesi, ağız açık uyuma, sık tekrarlayan kulak enfeksiyonları veya kulakta sıvı birikimi, konuşma bozukluğu (nazolali), alt ve üst çenede yapısal bozukluk gibi durumlar mevcutsa ve röntgen veya endoskopik incelemede adenoid dokunun hava yolunu ciddi oranda kapattığı tespit edilmişse geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) yapılması önerilir” şeklinde konuştu.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Geniz eti ameliyatının kesi yapılmadan ağız içinden farklı yöntemlerle yapılabileceğini belirten Op. Dr. Abdullah Akkaya, “Klasik teknikte, ağız içinden yerleştirilen adenoid küreti yardımıyla, büyümüş geniz etini çıkarıyoruz. Ancak bu yöntemle küretaj alanına girmeyen bir miktar doku kalarak tekrar geniz etinin büyümesine (nüks etmesine) neden olabilir. Bu yüzden endoskopik görüş altında gelişmiş cerrahi enstrümanları (coblator, thermal welding ve microdebrider) kullanmayı tercih ediyoruz. Daha kısa süren ve daha kolay uygulanan bu yöntemde adenoidektomilerde nüks oranı ve ameliyat sonrası kanama riski daha az oluyor” dedi.
Geç Kalınmamalı
Geniz eti büyümesi konusunda ailelerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Abdullah Akkaya, “ Geniz eti büyümesi çocukların günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemekte ve hayat kalitelerini ciddi düzeyde düşürmektedir. Bu yüzden çocuğunuzda bu semptomlar var ise geç kalınmadan alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır” tavsiyesinde bulundu.