Çocukların yetişkinlere göre daha çabuk hastalandıklarını belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Erdal Gül, “ Bunun en önemli nedeni çocukların bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemiş olmasıdır. Özellikle kreş, ana sınıfı ve okullarda, kapalı ortamlarda solunum yolu ile bulaşan hastalıklar çok yaygınlaşır. Bu noktada öğretmenlere ve anne-babalara önemli sorumluluklar düşmektedir” dedi.
Kapalı Ortamlar Havalandırılmalı
Sınıf gibi kapalı ortamların yeterince havalandırılması ve üst solunum yolu enfeksiyonlu çocukların, en azından enfeksiyonlarının en şiddetli dönemlerinde, birkaç gün okula gönderilmeyip evde izole edilmesi enfeksiyonun diğer çocuklara bulaşma riskini azaltacağını söyleyen Op. Dr. Erdal Gül, “ Sık hastalanan çocuklarda kansızlık, vitamin eksiklikleri, geniz eti ve bademcik büyüklüğü gibi hastalıkların varlığı da araştırılmalıdır. Çocuğun sürekli ağız solunumu yapması, burun tıkanıklığı olması, genizden konuşması, hırıltılı solunumu olması uykuda horlama, hatta uyku esnasında nefes durması(apne) gibi belirtileri olan çocukların geniz eti büyümesi yönünden mutlaka bir KBB uzmanı tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi.
Geniz Eti Büyüklüğü
Geniz eti büyüklüğü olan çocuklarda bazı problemlerinde oluşabileceğini kaydeden Op. Dr. Erdal Gül, “ Geniz eti büyük olan çocuklarda işitme kaybı, horlama, apne, idrar kaçırma, orta kulak iltihabı, sinüzit, sık üst solunum yolu enfeksiyonu, ağız ve diş yapısında bozukluklar, gelişme geriliği oluşabilir. Eğer çocuğunuzda bu bulgular var ve sık tekrarlıyor hatta düzelmiyorsa mutlaka bir KBB hekimine başvurun” diye konuştu.