Ege Ambulans
Çocuklarda Görülen Romatizma Gözlerden Anlaşılıyor25/03/2025

“Juvenil Romatoid Artrit (JRA) çocukluk çağında sıkça görülen ve en sık sakatlık yapma riski bulunan romatizmal hastalıktır” diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülin Kaçmaz, bu hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Belirtileri Nelerdir?

Juvenil Romatoid Artrit hastalığının temel belirtilerinin neler olduğundan bahseden Dr. Kaçmaz, şunları söyledi: “16 yaş altı çocuklarda eklem ağrısı, eklemlerde şişlik, hareket kısıtlılığı, sabah sertliği, halsizlik, ateş, kilo kaybı, ciltte döküntü, kansızlık, lenf bezlerinde ve dalakta büyüme, karın ağrısı, akciğer ve kalbi saran zarda iltihaplanma, göz bulguları vs. gibi bulgular Juvenil Romatoid Artrit hastalığının temel belirtileri arasında yer almaktadır.”

 Okul Başarısını Etkiliyor

Juvenil Romatoid Artrit hastalığının çocukların okul başarısını olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyen Dr. Kaçmaz, “JRA, bağışıklık sisteminin eklemlere saldırması sonucu oluşur ve bu da inflamasyona yol açar. Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir ancak  genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir” diye konuştu.

Gözde Kalıcı Hasara Yol Açabilir

JRA ‘lı hastaların önemli bir kısmına göz problemlerinin eşlik edebileceğini ifade eden Dr. Kaçmaz, “Eğer bu göz problemleri zamanında tanınmaz ve tedavi edilmez ise göze kalıcı hasarlar verebilir. JRA ‘ya eşlik eden en sık göz problemi üveittir. Üveit, gözün üveal bileşenlerinin, yani iris, koroid ve retinanın iltihabı ile karakterize bir durumdur. Bu üveitin tipine göre bazen; göz ağrısı, kızarıklık, fotofobi, görsel değişiklikler ve baş ağrıları gibi belirtiler verebileceği gibi JRA ile birlikteliği en sık görülen tipi olan kronik ön üveit, genellikle tamamen belirtisiz ve sinsi olarak göze zarar verir. JRA ile birlikte seyreden üveit,  gözde  katarakt, göz tansiyonu, gözün şeffaf tabakası olan kornea’da görmeyi bozan birikintiler, görme merkezinde ödem  yaratarak  kalıcı görme problemlerine sebep olabilir” dedi.

Göz Muayenesi Şart

JRA ‘lı hastalarda hiçbir göz belirtisi olmasa bile göz muayenesinin şart olduğunu söyleyen Dr. Kaçmaz, “ Bu göz muayenelerinin hekiminizin size aktardığı şekilde belli aralıklar ile tekrarlanması gerekmektedir. Çocuk Romatolojisi hekimleri ve Göz Hastalıkları uzmanları JRA tanı ve tedavisinde etkileşim halinde çalışırlar” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com