Ege Ambulans
Çocuklarda Orta Kulakta Sıvı Birikmesi İşitme Azlığına Neden Olabilir!03/09/2024

Çocuklarda orta kulak sıvısı birikmesinin kendini işitmede azalma, kulakta tıkanıklık olarak gösterebildiğini kaydeden Atagöz Tıp Merkezi’nden KBB Uzmanı Doç. Dr. Salim Doğru, çok küçük çocukların bu durumu genelde ‘kulağım ağrıyor’ şeklinde söyleyebildiklerini belirterek orta kulakta sıvı birikmesinin işitme kaybı yaşanmaması ve okul başarısının düşmemesi için mutlaka erken tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Orta kulak sıvısı ‘orta kulak iltihabı’ dediğimiz orta kulak bakteri enfeksiyonları sonrasında oluşabildiğini gibi geniz etine bağlı olarak da gelişebildiğini kaydeden Doç. Dr. Salim Doğru, “Bu hastalık çocuklarda önemli bir problemdir çünkü işitme kaybı çocuğu erişkine oranla çok daha fazla etkiler. Okulda geri kalma, başarı oranlarının düşmesi, kalıcı işitme kayıplarına varabilecek ciddi sonuçlara yol açabilir” dedi.

Detaylı Muayene

Orta kulak sıvısının tespiti için öncelikle kulak zarının muayene edildiğini söyleyen Doç. Dr. Salim Doğru, “ Orta kulak basınç testi uyguluyoruz. 4-5 yaşından itibaren işitme testi (odyometri)  uygulayabiliyoruz. Orta kulak sıvılarının tedavisi için başlangıçta antibiyotik ve varsa alerji tedavisi verip belli bir süre takip ediyoruz. Genellikle 1-2 aya varan takip süreleri olabiliyor. Mevsime göre, hastaya göre değişen durumlar olabiliyor. Ancak ilk işitme testinde 25-30 desibelin üzerinde işitme kaybı tespit edersek bu çocuklarda takip süresini biraz daha kısaltarak karar verebiliyoruz. Zira belli süre sonunda orta kulak sıvısı yapışkan karaktere bürünebiliyor. Orta kulak kemikçiklerini birbirine yapıştırabiliyor, kireçlenmelere ve kalıcı işitme kayıplarına yol açabiliyor. Bu da çocuklarda hiç istemediğimiz bir durumdur” diye konuştu.

Nasıl Tedavi Edilir?

“Belli takip süresini geçmiş ve işlem yapılması ortaya çıkmış hastalarda kulaktaki sıvıyı boşaltıyoruz ve tüp yerleştirme işlemini yapıyoruz” diyen Doç. Dr. Salim Doğru, “ Çocuklarda genel anestezi ile yapılan bir işlemdir. Zara ufak bir kesi yapıldıktan sonra orta kulak sıvısı boşaltılıyor. Bu işlem işitmeyi hemen yerine getirebiliyor. Ancak tekrar iltihap olmaması ve sıvı birikmemesi için zara ‘tüp’ dediğimiz ortası delik, küçük bir makaraya benzeyen aparat yerleştiriyoruz. Bu aparat ortalama 12 ay (6-15 ay) zarda kalıyor. Tüp bu süre içerisinde çoğunlukla kendi kendine çıkıyor. İşlem sonrası takiplerde tüpün  durumunu da gözlemliyoruz. Genellikle bu işlemin yapıldığı her çocukta geniz eti bölgesinin temizlenmesi de prosedüre ekleniyor. Yani kulağa tüp konması ve geniz eti genellikle birlikte yapılan işlem oluyor. İşlemden sonra 4-5 saat gözlem altında kalan hastayı aynı gün evine gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Sık İltihap Gelişmesine Dikkat

“Ameliyat kararı aldıran bir faktör daha var. Son 6 ay içinde 3 defa orta kulak iltihabı geçirmişse veya son 1 sene içinde 4 defa orta kulak iltihabı geçirmişse yine kulağa tüp uygulamasına karar veriyoruz” diyen Doç. Dr. Doğru, “ Orta kulak iltihabında daha şiddetli ağrı, ateş, iştahsızlık gibi durumlar ortaya çıkıyor. Akut durum antibiyotikle geçiyor ama bu sayılar fazla olursa enfeksiyonların önüne geçmek ve kalıcı hasarları önlemek için yine kulağa tüp uygulaması kararı alabiliyoruz. Bu işlemle birlikte de yine geniz bölgesi temizleniyor. Çocuklarda kulak zarına  tüp uygulaması ve geniz eti temizlenmesi işleminin işitmeyi rahatlatan, çocuğun büyüme-gelişme ve eğitim kalitesini son derece olumlu etkileyen bir işlem olduğunu görüyoruz” ifadelerinde bulundu.  

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com