Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. İlhan Saygılarlı, “Depresyonun neşesizlik, durgunluk, hayattan zevk almama, ilgi ve enerji azalması, konsantrasyon güçlüğü gibi klasik belirtileri ön plana çıkmayan bu tür depresyon insanları yanıltmaktadır. Tedavi arayışına girmeyen hastalarda(özellikler erkeklerde), işlevselliklerinin ve kişilerarası ilişkilerinin bozulmasına yol açmaktadır. Oysa depresyon büyük oranda tedavi edilebilir bir hastalıktır.” dedi.
Depresyonun ciddi ve yaygın bir hastalık olduğunu belirten Dr. Saygılarlı, “ İnsanların yaklaşık yüzde 15’i hayatlarının en az bir döneminde depresyon geçirir. Depresyon kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır, yaklaşık iki kat daha fazla oranda görülür. Depresyon çocukluk dönemi dâhil her yaşta görülebilir. Depresyondaysanız, çok uzun süreler boyunca aşırı üzüntü hissedersiniz. Bu hisler genellikle günlük yaşamınıza engel olabilir ve birkaç günde geçmezler, haftalar hatta aylar boyunca sürebilir. Normal yaşanan üzüntüden ayrılmasında tanı koyarken en az iki hafta sürmesi koşulu aranır.” dedi.
Kırılgan Olabilir
Depresyonun çeşitli fiziksel, psikolojik ve sosyal belirtilere neden olabileceğini belirten Dr. Saygılarlı “ Depresyondaki bir hasta kırılgan olabilir ve çok fazla ağlayabilir. Karar vermekte güçlük çekebilir ve kendini değersiz, suçlu, umutsuz ve çaresiz hissedebilir. Eskiden hoşlandığı şeylere karşı olan ilgisini kaybedebilir. Daha fazla yalnız kalmak, ailesi ve arkadaşlarından uzak durmak isteyebilir. Bitkinlik, dikkat dağınıklığı ve uyku sorunları gibi fiziksel belirtiler de yaşayabilir. İştahını ve cinselliğe olan ilgisini kaybedebilir. Depresyonun neşesizlik, durgunluk, hayattan zevk almama, ilgi ve enerji azalması, konsantrasyon güçlüğü gibi klasik depresyon belirtileri ön plana çıkmayan depresyon türleri de bulunmaktadır.
Maskeli Depresyon
“Maskeli(örtülü) depresyonda hastalar doktora çoğunlukla bedensel yakınmaları (ağrı), alkol-madde kullanımları ya da cinsel işlev bozuklukları nedeni ile başvurabildikleri gibi erkeklerde unutkanlık, dalgınlık, sinirlilik, alkol ve sigaraya fazla yönelme, kişilik değişimi örtülü depresyon belirtileri olabilir ” diyen Dr. Saygılarlı “ Yine riskli davranışlara girmenin altında depresyon olabilir. Riskli spor yapmak, riskli araba kullanmak, evlilik dışı veya riskli cinsel ilişkiye girmek gibi davranışlar görülebilir. Kadınlarda titizlik, bütün gün temizlik, yorgunluk, hastalık hastalığının arkasında genelde örtülü depresyon olabilir” dedi.
Atipik Depresyon
Atipik depresyon için bilinen belirtiler ise vejetatif belirtilerin tersine çevrilmesi, iştah ve uykuda artma söz konusu olduğunu belirten Dr. İlhan Saygılarlı, “ İştah artması ile birlikte hem yemek yemede artma hem de kiloda artma beklenebilir. Hastada ya gece uykusunun çok uzaması ya da gündüz uyuması biçiminde görülebilir. Ağır paralizi diye tanımlanan belirti hastanın kendini külçe gibi ağırlaşmış ya da yük altında gibi hissetmesidir. Genellikle en az bir saat sürer ancak çoğunlukla bir seferde birkaç saat sürer. Buna günlük etkinliklerini sürdüremeyecek denli yorgunluk da eşlik eder. Atipik depresyonda kişilerarası ilişkilerde reddedilmişlik duygusundan kaynaklanan patolojik duyarlılık bulunabilir. Sık ayrılmalarla giden fırtınalı ilişkileri olabilir ve uzun süreli ilişki sürdürmede zorlanır. Hastanın azarlanmaya ya da reddedilmeye karşı gösterdiği tepki, işi erken bırakıp çekip gitme, bu sorunu aşmak için alkol ya da madde kullanma ya da uyumu bozucu diğer davranışlarla belirli olabilir. Ayrıca hastada reddedilme korkusundan kaynaklanan kaçınma da bulunabilir” dedi.