Diş Hekimi Dt. Eren Alayvaz kaybolan dişlerin kişilerin günlük yaşamını da olumsuz etkilediğini belirterek, “ doğru merkezlerde, doğru hastaya, doğru bir şekilde uygulanan diş implantlarıyla kişiler yeniden özgürce gülümseyebiliyorlar” dedi. Diş eksikliklerinde günümüzde en etkili ve merak edilen yöntem diş implantlarıdır” dedi. Dt. Alayvaz, pandemi döneminde implant tedavisi hakkında bilgiler verdi.
Diş Eksikliğinde Konforlu Tedavi
Doğal yaşlanma süreci içerisinde yaş almanın yanında kazalar, yaralanmalar ve hastalıklar nedeniyle diş kaybı gülümsemenizin yarım kalmasına sebep olabildiğini belirten Dt. Alayvaz, “ Bu eksik dişler konuşma ve yeme yeteneklerimizi etkileyebilir, özgüvenimizi, kişisel ve profesyonel ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Diş kaybıyla ilgili yanlış bilinen algı; bu durumun tedavisinin sadece köprü veya hareketli protezler olduğudur. Günümüzde tek seçenek bu değildir. Tek diş eksikliklerinde bile her bölgede dental implantlar ile tam estetik sağlayabiliyoruz. Tek diş eksikliklerinde sadece boşluğun olduğu bölgeye implant uygulaması yaparak yandaki dişlere zarar vermeden noninvaziv bir tedavi yolu izleyebiliyoruz. Tüm çeneyi ilgilendiren diş yokluğunda ise yapılacak olan proteze göre4-6-8 implantlı tedaviler seçebiliyoruz” dedi.
İmplant Nedir?
İmplantlar hakkında bilgiler veren Dt. Alayvaz, “ İmplantlar, günlük hayatta kullanılan vidalara benzer yivler içeren, diş köklerini taklit eden parçalardır. Yapıldıkları malzeme ve sterilizasyon koşulları bakımından çok hassas materyallerdir. Bu yapı çenenize yerleştirildikten sonra ve yeterli iyileşme sonunda üzerinde dişin kronunu taklit eden yapı ölçü alınıp yapılmaya başlanır. Yapılan dişi implanta bağlamak için abutment kullanılır. İşlem sonunda doğal dişten farkı olmayan yeni bir dişiniz olur. İmplantlar doğaları gereği onarıcı yapılardır. Eksik dişi ya da dişleri doğru uygulamalar ile orijinaline yakın hatta daha bile estetik taklit ederler. Ancak her eksiklikte direkt olarak implantlardan yararlanmayız.
Tedavi Öncesi Dikkat
İmplant tedavisi öncesi hastanın genel sağlık durumu, diş ve diş eti sağlığı, implant yapılacak bölgedeki kemiğin miktarı ve yapısı, geçmişte kullanılmış olan veya şimdi de kullanılmaya devam eden ilaçlar detaylı olarak not alınmalıdır. Tedavi kararı hem genel anamnez hem de dişsiz bölgenin ağız içi ve radyografik incelemesi sonunda belirlenmelidir.