Şeker hastalarında körlük riskinin şekeri olmayanlara göre 25 kat daha fazla olduğunu kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülin Kaçmaz tüm şeker hastalarının yüzde 90'ından fazlasında, yaşamlarının herhangi bir döneminde retina bozulmaları görülebileceğini belirterek diyabet hastalarının göz kontrollerini ihmal etmemeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.
Görme Kaybı Oluşabilir
“Şekere bağlı göz arkası(retina) bozulması,gözün damarsal komplikasyonlarından biri olup erişkindeki en önemli görme kaybı sebeplerinden biridir” diyen Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “İyi bir diyabet kontrolüne rağmen görme ile ilgili potansiyel komplikasyonlar devam edebilir. Diyabete bağlı göz hasarları oluşumunda hastalığın süresi önemli kriterlerden biridir. İkinci en önemli faktör kronik kan şekeri yüksekliğidir. Glikolize hemoglobin (HbA1c) değerleri normalin üstünde olanlarda, normal olan olgulara göre göz arkası (retina) hasarı 2,5 kat yüksek oranda görüldüğü bildirilmiştir. Gebelik, kontrolsüz hipertansiyon, anemi, kan yağlarında yükseklik, obezite, sigara kullanımı durumlarında diyabetin göz arkasında oluşturduğu harabiyet şiddetlenmektedir” dedi.
Retinaya Zarar Verebilir
Diyabetli bir hastanın retinasında gelişebilecek komplikasyonlar hakkında bilgiler veren Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “ Retinada damar yapısının bozulmasına bağlı olarak, kanamalar, ödem, küçük damar yumakları, iplik gibi beyaz renkte tıkanmış damarlar, yeni damar oluşumları, büzüşme özelliği olan fibröz doku oluşumu, göz içi jel tabaka içine kanamalar, retinada fibröz membranların çekinti oluşturması nedeni ile oluşan retina ayrışmaları (retina dekolmanı) görülebilir ” diye konuştu.
Diyabetik Retinada Tedavi
Kan şekeri, tansiyon ve hiperlipidemi, böbrek hasarı ve sistemik patolojilerin kontrolünün sağlanmasının hastalığın tedavisinin ilk basamağını oluşturduğunu söyleyen Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “ Bütün hastalıklarda olduğu gibi erken tanı, düzenli kontrol muayeneleri ve tedavi uyumu çok önemlidir. Tedavi, hastalığın evrelerine göre lazer fotokoagulasyon, göz içi enjeksiyonlar, retina ameliyatı gibi tekniklerle yapılabilmektedir. Eğer ağır ve tekrarlayan göz içi kanamaları, çekintili fibröz zarlara veya retina yırtıklarına bağlı retina dekolmanı, büzüşme özelliği olan zarların retinada yarattığı harabiyet ve lazer tedavisine rağmen devam eden yoğun iskemi varsa cerrahi planlanmalıdır” şeklinde konuştu.