Dünya Diyabet Haftası kapsamında Özel Tınaztepe Buca Hastanesi ve İzmir Tınaztepe Üniversitesi olarak Buca Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Konferans Salonunda bilgilendirme paneli gerçekleştirdi. Panelde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Altun,
Diyetisyen Sevdanur Sağsöz ve Diyabet Eğitim Hemşiresi Pelin Serim katılımcılara diyabet ile ilgili bilgiler verdi.
450 Milyon Hasta
Panelde konuşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Altun, dünyada yaklaşık 450 milyon kişinin diyabet ile mücadele ettiğini belirterek diyabet tanısının nasıl konduğu, tanı kriterleri ve diyabetin tedavi edilmediğinde oluşabilecek hastalıklar hakkında bilgiler verdi.
Metabolik Cerrahi ile Tedavi
Bazı obezite hastaları tüp mide ameliyatı oldukları zaman, kilo veriyorlar ve diyabet ortadan kalkıyor. Çok kilosu olmayan, genetik yatkınlığa bağlı diyabeti olan hata grubu var. Bu Tip 2 diyabet hastalarına metabolik cerrahi uygulandığı zaman hastalar diyabet ilaçlarını bırakabiliyorlar. Tabi hasta seçimi çok önemli. 10 yıldan az süredir diyabeti olan, pankreas hücresi yeterli sayıda insülin salgılıyor olması gerekiyor. Çeşitli teknikler uygulanarak bu ameliyatlar yapılabiliyor. Tabi bu ameliyatta yüzde yüz çözüm anlamına gelmiyor. Tekrar oluşabiliyor.
Düzenli Beslenme Alışkanlığı
Diyetisyen Sevdanur Sağsöz diyabet hastalarının düzenli bir beslenme alışkanlığı edinmeleri gerektiğini söyledi. Diyetisyen Sağsöz beslenmede dikkat etmeleri noktalar hakkında diyabet hastalarına bilgiler verdi.
Diyabeti Kabul Edin
Diyabet hastalarının önce hastalığını kabul etmesi gerektiğini belirten Diyabet Eğitim Hemşiresi Pelin Serim insülin iğnelerinin kullanım şekilleri, yara oluşumunun izlenmesi, diyabet takip programları hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Konuşmaların ardından katılımcılar, Dr. İlker Altun’a, Diyetisyen Sevdanur Sağsöz’e ve Hemşiresi Pelin Serim’e merak ettikleri soruları yönettiler.