Tahıllar birçok toplumun en önemli besini olduğunu belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Dyt. Çağla Yüksek, “ Ülkemizde kişi başına düşen günlük enerjinin yüzde 60 kadarı tahıllardan temin edilmektedir. En önde geleni ise ‘ekmek’. Bugün tam tahıllı, tam buğday, çavdar, kepekli, yulaflı, beyaz ekmek gibi bir çok çeşidi bulunmaktadır. Maalesef toplumdaki sağlıklı beslenme algısı her gün değişiyor. Sürekli ortaya çıkan medyatik diyetler sebebiyle buğday ve çavdar tüketimi konusunda da bir takım endişeler yaşanıyor” dedi.
Peki ekmek zararlı bir besin mi ?
Ekmek tüketiminde dikkat edilmesi gereken esas konu ekmeğin türü olduğunu vurgulayan Dyt. Çağla Yüksek, “ Kalori değerleri birbirine yakın olmasına rağmen; tam tahıllı ve tam buğday ekmeği; diyet posası, protein, B6 ve E vitamini ve bazı mineraller (magnezyumi potasyum, fosfor, çinko) yönünden beyaz ekmekten çok daha zengindir. Bunun yanında tam tahıllı, çavdar ve tam buğday ekmeği yoğun bir yapıya sahiptir. Bu sebeple çiğneme sayısı ve zamanı daha fazladır, hızla yutulmaz. Besinleri çok çiğnediğimizde tokluk hissinden sorumlu olan leptin hormonu devreye girer, doygunluk hissine daha çabuk ulaşırız. Bu da kilo artışına sebep olmaz, aksine ağırlık yönetiminde etkilidir. Kilo vermek için yapılan diyetlerde mutlaka tam tahıllı ekmekler diyete dahil olmalıdır” dedi.
Çavdar ve buğday temelli beslenen orta yaşlı erkekler üzerinde yapılan bir çalışmada, yüksek posa içerikli çavdar ve buğday temelli beslenmenin bağırsak boşaltımını yüzde 33-36 artırdığının görüldüğüne dikkati çeken Dyt. Yüksek, “ Aynı zamanda; tam tahıl tüketen bireylerde, bazı kronik hastalıkların riski önemli derecede azalmaktadır: Kalp hastalıkları riskinin yüzde 25-36, Tip II diyabet riskinin yüzde 21-27, GIS kanserleri riskinin yüzde 21-43, obezite riskinin yüzde 47 oranında düştüğü öne sürülmektedir. Başka bir çalışmada, beyaz ekmek tüketenlerde tam buğday ile beslenenlere göre hipertansiyon riskinin daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Günde ortalama 4 dilim kaliteli ekmek tüketimi oldukça kolay, ulaşılabilir ve sağlıklı miktarlardır. Bu miktarlar kardiyovasküler hastalık, obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır” dedi