Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zeki Özcan diz ekleminin uyluk ve kaval kemiğinin arasında düz bir kıkırdak yüzeyle geniş hareket genişliği sağlayan bir eklem olduğunu belirterek, “ Diz eklem kıkırdak dokuda oluşan hasarlanmaların kendi kendine iyileşme potansiyeli düşüktür. Diz eklemindeki kıkırdak dokusunun çeşitli nedenlerle bozulması sonucu oluşan hastalığa diz kireçlenmesi oluşur” dedi.
Diz Kireçlenmesi Nedenleri :
Diz kireçlenmesinin nedenleri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Özcan, “ Travmalar, diz çevresi kırıkları, yaşlanma, diz eskimesi, romatizmal hastalıklar, dizde iltihabi hastalıklar ve hemofili gibi kan hastalıkları diz kireçlenmesine neden olabilir. Başlıca belirtileri arasında yürüme zorluğu, hareket kısıtlılığı, dizde eğrilik, merdiven inip çıkma ve çömelmede zorluk yer almaktadır. diz kireçlenmesinde tanı diz filmi ve ikinci diz MR’ı gibi görüntüleme yöntemleri ile konulabilir” dedi.
Tedavi Yöntemleri :
Hastanın yaşı ve hastalığın şiddetine göre değişmektedir.
Başlangıç tedavileri : Kilo verme,Uyluk kaslarını güçlendirme egzersizleri, ağrı kesici ilaçlar ve glukozamin preparatları, buz tedavisi, özel ortopedik tabanlıklar .
İkinci basamakta eklem içi iğneler: Kortizon , glukozamin preparatları, PRP (hastanın kendi kanı alınıp özel işlemden geçirilerek tekrar diz içine verilir) , Lipocell (göbek yağ dokusu diz içine özel işlemden geçirilerek verilir), radyofrekans uygulamaları.
Bu tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen vakalarda hastanın film ve MR değerlendirilerek cerrahi yöntemlere geçilir:
Ameliyat edilen hastalarda ameliyat sonrası fizyoterapi programı uygulanarak hastaların diz eklemi hareket genişliği tam olarak elde edilebilir.