Ege Ambulans
Diz Protezi Ameliyatıyla Yaşam Kalitenizi Artırın25/03/2025

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhan Yağdı, zamanla aşınma, kireçlenme (osteoartrit), romatoid artrit veya travmalar nedeniyle dizde ciddi hasarların meydana gelebileceğini belirterek, bu durumun hastalarda şiddetli ağrıya, hareket kısıtlılığına ve yaşam kalitesinde belirgin bir düşüşe yol açabileceğini söyledi.

Dr. Yağdı günümüzde bu sorunları gidermenin etkili yollarından biri olan diz protezi ameliyatı hakkında önemli bilgiler verdi.

Kimler için Uygun?

“Diz protezi ameliyatı, özellikle ileri derecede eklem hasarı yaşayan, günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanan ve diğer tedavi yöntemlerinden (ilaç, fizik tedavi vb.) fayda göremeyen hastalara uygulanmaktadır” diyen Dr. Yağdı, sözlerine şöyle devam etti: “Genellikle 60 yaş ve üzeri hastalarda tercih edilse de, bazı özel durumlarda daha genç hastalara da uygulanabilir.”

Ameliyat Süreci

Diz protezi ameliyatının ortalama 1-2 saat süren, cerrahi bir işlem olduğunu dile getiren Dr. Yağdı, “Genel ya da spinal anestezi altında yapılan bu operasyonda, hasarlı eklem yüzeyleri temizlenerek yerine metal ve polietilenden oluşan yapay eklem protezi yerleştirilir” dedi.

İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğinin belirten Dr. Yağdı, “ Ameliyat sonrası ilk gün hasta ayağa kaldırılır ve destekle yürümeye başlar. İlk birkaç hafta yürüteç veya koltuk değneği kullanılır. 6 ila 8 hafta içerisinde ise hastalar günlük işlerini yapabilecek duruma gelir. Tam iyileşme ve maksimum fonksiyon kazanımı ise yaklaşık 3 ila 6 ayı bulmaktadır” diye konuştu.

Dr. Yağdı, hastaların ameliyat sonrası dönemde fizik tedaviye düzenli devam etmeleri ve doktor kontrollerini aksatmamalarının sonuç açısından da oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com