Ege Ambulans
Donuk Omuz Hayatı Kabusa Çevirebilir28/12/2022

Donuk omuzun, omuz ekleminin, en az 2 hareketinin, en az yüzde elli hareket kaybı ve ağrısı anlamına geldiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Çalış, “ Hasta ağrı nedeniyle omuzunu ve kolunu hareket ettiremez, kendiliğinden geçeceğini düşünerek doktora gitmez. Ancak bu durum eklemde yapışıklıklar ortaya çıkmasına yol açar, zamanla daha çok ağrı ve hareket kaybı şeklinde sonuçlanır. Hasta ağrıdan gece uyuyamaz hale gelebilir. Şeker hastalarında görülme sıklığı artar” dedi.

Nedeni nedir?

Hastalığın genellikle omuz bölgesindeki kasların hasarı ya da omuz ekleminin kireçlenmesi sonucu ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Funda Çalış, “ Bazen bir boyun ağrısı bile donuk omuza yol açabilir. Bu yüzden muayene sırasında tanı konması için hastanın hekime öyküsünü tam anlatması önemli. Ayrıca altta yatan nedeni ortaya çıkarmak için omuzun röntgeni, ultrasonu veya MR’ı istenebilir” diye konuştu.

Donuk Omuz Tedavisi

Tedavide ana hedefin ağrının azaltılması, eklemdeki hareket kısıtlılığının düzeltilmesi ve altta yatan nedenin onarılması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Funda Çalış, “ Bu hedefler doğrultusunda birincil tedavi yöntemi hasta eğitimi, ilaçla ağrı tedavisi, fizik tedavi yöntemleri, kortizon enjeksiyonu, kuru iğneleme, kök hücre tedavisi, ozon tedavisi ve egzersizlerden oluşan ameliyatsız tedavi yöntemleridir. Yanıt alınamayan olgularda cerrahi tedaviye başvurulabilir ancak unutulmamalıdır ki ameliyattan sonra da hastayı uzun bir fizik tedavi süreci beklemektedir. Hangi tedavinin size daha uygun olduğuna yine doktorunuz karar verecektir” dedi.

Donuk omuzda PRP Tedavisi

PRP’nin eklem ve donuk omuza sebep olan kaslar için faydası olduğunu belirten Prof. Dr. Funda Çalış, “ Bizim yapmış olduğumuz bir bilimsel araştırmada donuk omuzlu hastalarda PRP’nin çok faydalı olduğu gösterilmiştir. Bu konuyla ilgili önemli medikal dergide makalemiz yayınlandı. Ancak tek başına fizik tedavi aletlerine girmek ya da PRP yaptırmak yeterli değildir. Unutulmamalıdır ki asıl tedavi egzersizdir, diğerleri sadece egzersize yardımcı olan tedavi yöntemleridir. Eğer kişi kendi egzersiz yapamıyor ise profesyonel destek almalıdır” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com