Ege Ambulans
Dr. Cansu Alakbarov Uyarıyor: “Sahte Botoks Tehlikesine Karşı Dikkatli Olun”30/11/2023

Dermatoloji Uzmanı Op. Dr. Cansu Alakbarov son yıllarda botoks uygulamasına yönelik talebin arttığını belirterek botoks uygulamasının Sağlık Bakanlığı’nın yetki verdiği uzman doktorlar tarafından, yine Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılması gerektiğini söyledi. Dr. Alakbarov botoks yaptırmak isteyen kişilere sahte botoks tehlikesine karşı dikkatli olmalarına yönelik önemli tavsiyelerde bulundu.

Talep Arttı

Son yıllarda estetik ve kozmetik işlemlere talep arttı. Bunda tıbbi teknolojinin gelişmesinin dışında sosyal medya aracılığıyla bilinirliğin artmasının da payı var. Bu işlemlerin başında botulinum toksin yani botoks enjeksiyonu yer alıyor.

İlk Kullanımı Şaşılık Tedavisidir

“Her ne kadar bizim aklımıza botoks deyince ilk olarak estetik işlemler gelse de aslında botoksun ilk kullanımı 1981 yılında şaşılık tedavisinde olmuştur” diyen Dr. Cansu Alakbarov, “ Estetik amaçlı olarak cilt kırışıklıklarındaki kullanımı ise 2002 yılında başlamış ve FDA onayı almıştır. Günümüzde cilt kırışıklıkları dışında terlemede, migrende, diş sıkma tedavisinde, boyun kas kasılmasında FDA tarafından kullanım onayı vardır” diye konuştu.  

Botoks Bir İlaçtır

Botoksun aslında bir ilaç olduğunu belirten Dr. Cansu Alakbarov, “ İlaç olması nedeniyle ecza depoları tarafından sadece muayenehane çalışanı hekimlere, polikliniklere, tıp merkezleri ve hastanelere satışı vardır. Bunun dışında temin etmek olanaksızdır. Başka yollarla temin edilen botoksun Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olma ihtimali yoktur” dedi.

Hekim Tarafından Yapılmalı

Merdiven altı olarak tabir edilen ortamlarda botoks uygulaması yapılmasının hem sağlık açısından hem de hukuken uygun olmadığını kaydeden Dr. Cansu Alakbarov, “ Bu yerlerde Sağlık Bakanlığı onayı olmayan botokslarla yapılan işlemler sonucunda ciddi yan etkiler ve yoğun bakımına yatış gerektiren tıbbi komplikasyonlar görülmüştür. Botoksu basit bir kozmetik işlem olarak görmek, ‘arkadaşım yaptırdı bir şey olmadı’ düşüncesiyle yaptırmak, vücudumuza içeriği belli olmayan onaysız ürün enjekte ettirmek sağlıklı davranışlar değildir. Bunun anlaşılması için şu örneği veriyorum. Bir tane ağrı kesici aldığınızda bu hapın içinde 10-20 adet ağrı kesiciye eşdeğer doz olsaydı yine de alır mıydınız? Böbreklere veya karaciğere fazla gelmesi, hatta ilaç zehirlenmesi yapabilmesi nedeniyle almazdınız! Aynı şekilde sahte botoks ürünlerini, ‘merdiven altı’ ortamlarda yaptırmayın. Dermatoloji uzmanı olarak sahte botoks sonrası komplikasyonlarla sık karşılaşmaktayım. Botoks bir ilaçtır ve uygulaması Sağlık Bakanlığı’nın yetki verdiği uzman doktorlar tarafından, yine Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılmalıdır. Botoks yaptırırken uzman doktorunuza size yapılan botoksun markasını ve seri numarasını sorma hakkınız vardır. Botoks uygulamalarını basit bir kozmetik işlem gibi görmeyin ve sağlığınızı ciddiye alın” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com