Teknolojinin günlük hayatta giderek daha çok önem kazanması ile hareketsiz bireylerin sayısı her geçen gün artıyor. Hareketsiz yaşama bağlı olarak toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı da artıyor.
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Onur Oral, “Metabolik, psiklolojik ve fiziksel sağlığı korumak için yapılacak en yaygın ve en pratik fizik aktivite uygulaması yürüyüş yapmaktır. Düzenli yürüyüş yapmak, küresel bir epidemi olarak insan sağlığını tehdit eden obezite problemininin de önlenmesinde bilimsel bir tedavi yöntemidir” diye konuştu.
Yaşam Boyu Hareket Yaşam Boyu Sağlık
Obezitenin vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olan bir enerji metabolizması bozukluğu olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Oral, “Tüketilenden daha fazla enerji alınması obezitenin en önemli nedenidir. Beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarındaki değişmeler obezitenin daha sık görülmesine neden olmaktadır. Obezite insan sağlığını tehdit eden birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır” dedi.
Kilo vermek için en etkili sonucun kalori kısıtlamasına ek olarak düzenli yürüyüş yaparak alındığını vurgulayan Uzm. Dr. Oral, “Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen veya kilo kontrolünü hedefleyen bireyler için günlük yürüyüşler en pratik fizik aktivitedir. Sağlıklı yaşam ve obezite kökenli hastalıkların önlenmesinde en akılcı yöntem, haftada 3 gün 30 dakika yavaş yürüyüşle başlayıp haftada 5 gün 45 dakika tempolu yürüyüşler önem taşımaktadır. Uzun süreli fiziksel aktivite için hedef her gün 30 dakika yürüyüş olmalıdır. Sağlıklı bir toplum için fizik aktivite ve fizik aktivite için de düzenli yürüyüşler tüm bireyler için yaşamsal önem ve anlam taşımaktadır” diye konuştu.