Dr. Özcan; çocukların günde ortalama yedi saatini televizyon, bilgisayar, tablet, telefon ve daha birçok elektronik cihazın karşısında geçirdiğini ve bu durumun çocukları olumsuz etkilediğini söyledi.
Ekran süresi uzamamalı
Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Özlem Özcan günümüz medyasının çok geniş bir yelpazeye yayıldığını belirterek, “ televizyon, bilgisayar, internet ve video oyunları, çocukların dikkatini çekiyor ve sürekli zaman geçirmek istiyorlar. “Ekran süresi” terimi, bilgisayar, televizyon, telefon gibi aktivitelerin başında geçirilen zaman olarak kullanılmaktadır. Ekran süresinin uzaması, çocukların hayatında olumsuz etkiye neden olabilmektedir. Geceleri uykuya dalmakta güçlük, dikkat problemleri, kaygı bozuklukları, depresyon ve kilo alma riski bunlardan yalnızca birkaçı... Ayrıca, internet ve cep telefonları, yasadışı ve riskli davranışlar için platform sağlamaktadır. Sonuç olarak, çocuğun dijital dünyada bu kadar fazla zaman geçirmesi sosyal, duygusal ve entelektüel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.” dedi.
Ailelere Büyük Görevler Düşüyor
Çocukları ekranların başında geçirdikleri süreyi azaltmak için ailelere bir takım görevlerin düştüğünü belirten Dr. Özcan ailelere bazı tavsiyelerde bulundu. Her şeyden önce, bazı ebeveyn davranışları çocukların elektronik medyaya olan eğilimini arttırdığına dikkati çeken Dr. Özcan, “ Bazı ebeveynler, kendi cihazları ile sürekli olarak bir aradadır. Telefonlarından veya tabletlerinden gelen her sese cevap vermekte ve bu cihazları ellerinden düşürmemektedir. Bazı ebeveynler ise çocuklarının elektronik cihaz kullanımı ile ilgili uygun kurallar koymakta ve uygulamakta yetersiz kalmaktadır.”
Çocuklarınız Sizin Davranışlarınızı Kopyalar
Küçük çocukların, yetişkinlerin davranışlarını kopya ederek bir şeyler öğrendiklerini ve bunu uyguladıklarını belirten Dr. Özcan, “ Bu yüzden, anne ve babaların, çocuklarının yanında elektronik cihazlarını olması gerekenden fazla kullanıp kullanmadığına dikkat etmeleri büyük önem taşımaktadır. Buna ek olarak, yapılan araştırmalara göre ebeveynler kendi elektronik cihazlarına daldığında, çocuklar ebeveynlerinin dikkatini çekmek için daha taşkın hareketlerde bulunmaktadırlar. Bu açıdan, ebeveynlerin evde “ekrandan arındırılmış” bölgeler belirlemesi çok önemlidir. Çocukların yatak odalarında televizyon, bilgisayar ve video oyunlarının bulundurulmaması ve yemek zamanı televizyonun kapalı olması bu bölgelere örnektir.”
Eğitsel Aktivite Zamanı Belirleyin
Çocuğun elektronik oyunlardan ziyade kitap, gazete, dergi, kutu oyunları gibi elektronik olmayan eğitsel aktivitelere teşvik edilmesi gerektiğini belirten Dr. Özlem Özcan, “ Çocukların ve gençlerin, her gün 1-2 saati aşmayacak şekilde elektronik cihazlar ile meşgul olması idealdir. Evde ekran başında geçirilen zaman yerine, dışarıda oynanan oyunlara, hobilere ve okumaya daha çok vakit ayrılması önemli rol oynamaktadır. Buna ek olarak, özellikle 2 yaşın altındaki küçük çocukların, televizyon dahil olmak üzere elektronik cihazlarla meşgul olmaması gerekmektedir.” diye konuştu.