Erken tanının, tüm ciddi hastalıkların tedavi başarısını etkilediğini dile getiren Özel Alfa Tıp Merkezi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Cem Ece, sindirim sistemi hastalıklarının erken tanısında endoskopik incelemelerin büyük öneme sahip olduğunu belirterek anestezi altında yapılan endoskopik incelemeler hakkında bilgi verdi.
Anestezi Konforu
Anestezi ile yapılan endoskopi işleminin daha konforlu olduğunu dile getiren Dr. Cem Ece, “Anestezi eşliğinde gerçekleştirilen endoskopi işlemi hem hastanın gerginliğini azaltır hem de işlem sonrasında hastanın daha az ağrı yaşamasına sebep olur. Çoğu hasta endoskopi işleminin ağrılı ve zor bir uygulama olduğunu düşünüyor. Ancak donanımlı merkezlerde ve anestezi uzmanı eşliğinde yapılan endoskopi işlemi güvenli ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir” dedi.
Endoskopi Süreci
Tanısal amaçlı yapılan endoskopi işleminin yaklaşık on dakika kadar sürdüğünü dile getiren Dr. Cem Ece, “ Endoskopi işlemi yaklaşık olarak on dakika sürmektedir. Endoskopi işleminin ardından hastanın yatış yapmasına gerek kalmamaktadır. İşlem sonrası hastalar anestezinin etkisi geçtikten sonra bir yakını nezaretinde aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilir.
Tanısal amaçlı endoskopi işleminin zorluğu da anestezi ile azalmaktadır. Endoskopi işlemi için uygulanan sedoanaljezi, ameliyatlarda uyguladığımız anesteziye göre daha yüzeysel ve kısa süreli olmaktadır. Bilinen ek hastalığı olmayan hastalarda işlem kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. İleri yaş hasta grubu ve kronik hastalığa sahip olan hastalarda endoskopi işleminin anestezi uzmanı eşliğinde yapılması hayati önem arz eder” şeklinde konuştu.
İşlem Sonrası Dikkat
Endoskopi işleminden sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında önerilerde bulunan Dr. Cem Ece, “ Endoskopi işleminin ardından genellikle hastaların işlem günü evlerine gidip dinlenmesini tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra hastanın araç kullanmaktan ve güç gerektirecek aktivitelerden kaçınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.