Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, her yıl Kasım ayında erkek sağlığına dikkat çekmek için düzenlenen “ Movember” kampanyasının tüm dünyada erkeklerde en sık görülen kanser olan Prostat Kanseri başta olmak üzere erkek hastalıklarına dikkat çekmek için, farkındalığı artırmayı amaçlayan küresel bir hareket olduğunu, Movember isminin, türkçede bıyık anlamına gelen “Moustache” ve Kasım anlamına gelen “November” kelimelerinin birleşiminden oluştuğunu,1 ay boyunca erkeklerin tıraş olmayarak bu şekilde erkek kanserleri konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediğini söyledi.
Movember Hareketi Nedir?
Prof. Dr. Murat Arslan, "Movember, erkekleri sağlıkları konusunda daha bilinçli hale getirmeyi hedefliyor. Birçok erkek, sağlık sorunları hakkında konuşmaktan çekinebilir. Ancak bu tür farkındalık kampanyaları, erkeklerin sağlıklarını ciddiye almasını ve gerekli testleri yaptırmasını sağlamak için çok önemli. Prostat, testis ve penis kanseri gibi erkeklere özgü hastalıklarda erken teşhis hayat kurtarıcı olabilir. Toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlayan bir farkındalık etkinliğidir” dedi.
Hedefleri Nelerdir?
Movember’ın özellikle şu konularda farkındalık yaratmayı hedeflediğini dile getiren Prof. Dr. Murat Arslan, “Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanserdir. Yıllık düzenli kontroller ile tedavi şansı çok yüksektir. Testis kanseri ise genç erkekleri de etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Her yaş grubundaki erkekler testislerinde oluşabilecek kitleyi saptamak için düzenli olarak ayda bir kez banyoda el ile muayene yapmalıdırlar. Penis kanseri ise ileri yaş erkeklerde penis başında veya cinsel organın diğer bölgelerinde oluşan yara, şişlik veya benzeri anormal yapıların erken saptanmasıyla tedavi şansını artırır. HPV enfeksiyonu önemli bir risk faktörüdür. Bunların yanı sıra sağlıklı yaşam tarzını benimsemek, özellikle kanser riskini arttıran obezite, alkol ve sigara kullanımından da uzak durulmalıdır” şeklinde konuştu.
Prostat Kanseri İçin Erken Teşhis Yöntemleri
Prof. Dr. Murat Arslan, Movember hareketinin erkek sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayarak “Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanserdir. Erken teşhis, tedavi başarısını doğrudan etkileyebiliyor. 50 yaşını geçmiş erkeklerin, risk faktörleri taşıyanların ve genetik yatkınlığı olanların düzenli olarak ürolojik kontrollerini yaptırması hayati önem taşımaktadır. Prostat kanseri için erken teşhis ve tedavi yöntemlerine dair şu bilgiler önemlidir:
PSA Testi: PSA, prostat bezinden salgılanan bir proteindir ve kan testleri ile ölçülerek prostat kanseri olup olmadığına dair ipuçları verir. PSA testi, prostat kanserinin erken tespiti için yaygın olarak kullanılır.
Dijital Rektal Muayene (DRE): Muayene ile prostatın büyüklüğünü ve anormallikleri kontrol edilebilir. PSA testi ile birlikte, DRE prostat kanserinin tespiti için etkili bir yöntemdir.
Biyopsi: PSA testi ve DRE sonuçları anormalse, genellikle prostat biyopsisi yapılarak kesin teşhis konulur.
Prostat Kanserinden Korunma Yöntemleri
Prostat kanserinin oluşumunun, genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzı ve diyetle de ilişkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan, prostat kanseri riskini azaltmak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının önemini vurgulayarak, doktor kontrollerini ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.