Atagöz Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu daha önceki dönemlerde katarakt ameliyatı olmuş, teknolojik veya maddi yetersizlikler nedeniyle gözüne eski sistem düz mercek takılan ve yeni teknolojiden mahrum kalan hastaların artık bu mağduriyetlerinin giderilebileceğini, yapılacak lazer destekli ameliyatlarla yeni sistem akıllı merceğe ve yeni teknoloji sayesinde tüm mesafelerde gözlüksüz mükemmel bir görüşe sahip olabileceklerini belirterek son gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi.
Excimer Lazer Ameliyatlı Hastalara da Artık Güvenle Akıllı Mercek Uygulanabilir
Gözlük ve lens kullanımını ortadan kaldırmak için geliştirilen Excimer lazer (göz çizme) ameliyatının yaklaşık olarak 30 yıl gibi çok uzun zamandır uygulanmakta olduğunu söyleyen Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, “ İlk dönemlerde ameliyat ettiğimiz hastaların pek çoğunda katarakt vb. sorunlar gelişmeye başladı. Bu hastaların göz yapılarında ameliyat öncesine göre belirgin değişiklikler meydana geldi. Bu nedenle excimer lazer ameliyatı geçiren hastaların mercek ölçümlerinde hatalar, sapmalar olabiliyor ve hastalara uygun mercek takılmadığında, ameliyat sonrasında istenmeyen miyop, hipermetrop ve astigmat gibi problemler ortaya çıkabiliyordu. Bu durum hastaları çok mutsuz ediyor hatta bazen bu hastaların ekstra bir lazer işlemine daha ihtiyaç duymasına neden olabiliyordu” dedi.
İleri Teknoloji ile Sıfır Hata
Göz ameliyatlarındaki hata payını minimum düzeye indirmek için yapay zeka teknolojisini kullandıklarını ifade eden Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, “ Yapay zeka desteği sayesinde sistem, önceden uygulanan excimer lazerin etkilerini göz önünde tutarak hesaplamaları oldukça hassas bir şekilde yapıyor. Yapay zeka destekli bu ileri teknoloji sayesinde, ameliyat sonrası sıfır hata ve istenilen sonuçlara ulaşmak mümkün olabiliyor. İşlem sonrası sonuçtan hem hastalarımız, hem de biz çok memnun kalıyoruz, çünkü yapay zeka desteği sayesinde optimum şartları sağlamış oluyoruz” şeklinde konuştu.
Düz Merceklere Yeni Nesil Akıllı Mercek
Eski dönemlerde katarakt ameliyatı olmuş ve teknolojik veya maddi yetersizlikler nedeniyle gözüne eski sistem düz mercek takılan ve yeni teknolojiden mahrum kalan, gözlüksüz görme şansını yakalayamayan, şikayetleri devam eden hastaların da artık bu mağduriyetlerinin giderilebileceğini ve akıllı mercek şansına sahip olabileceklerini söyleyen Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, “Eski mercekler, zamanla gözde kemikleşmiş bir hale geliyor ve çıkarılması hasta açısından riskli olabiliyor. Yapılan tetkiklerle göz gerekli şartları sağlıyorsa, eski merceğin üzerine ekstra bir ‘şapka lens’ takarak, hastanın her mesafede gözlüksüz net görmesini sağlıyoruz. Bu yöntemle hastalar eski sistem düz, tek odaklı merceklerini akıllandırabiliyor ve deyim yerindeyse gözlerini yenileyip, gençleşiyorlar” diye konuştu.
İleri Teknoloji ile Akıllı Mercek Her Yaşta Mümkün
Akıllı mercek uygulamasının yaş, zaman ve mevsim sınırlaması olmadan uygun şartları taşıyan her hastaya uygulanabileceğini belirten Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, “Sarı nokta hastalığı, göz arkasında kronik ve ilerleyici hastalıklar, göz tansiyonu (glokom), görme siniri ve görme merkezinde ilerleme riski olan hastalıklar gibi göz sağlığını etkileyen ciddi bir problemi olmayan her yaş grubundan isteyen herkese akıllı mercek takılabilmektedir” dedi.
İşlem Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akıllı merceğe dönüşüm işleminde ameliyat ve ameliyat sonrası sürecin hasta açısından oldukça konforlu geçtiğini dile getiren Op.Dr. Helvacıoğlu, “Ameliyat yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir. İyileşme süreci ise yalnızca 1 gündür. Ameliyat sonrası hastanın gözünü hemen açabiliyoruz. Enfeksiyon kapmaması içinse 3 hafta kadar damla kullanımını öneriyoruz. Gözde katarakt olmadığı için ameliyat süresi oldukça kısa sürüyor. Gözdeki eski ve düz merceğin üzerine ekstra bir mercek taktığımız için göz çok fazla travmatize olmuyor. Bu durum da ameliyatı kolay, iyileşme sürecinin de hızlı olmasını sağlıyor. Enfeksiyon riskini ve hastanın konforunu göz önünde bulundurduğumuzda iki gözü aynı anda yapmaktan ziyade 1 hafta arayla yapmayı tercih ediyoruz” diye konuştu.
Cerrahi Tecrübe
Akıllı mercek işlemi için cerrahi tecrübenin oldukça önem arz ettiğini dile getiren Op.Dr. Helvacıoğlu, “ Bu ameliyat sırasında daha önce takılan düz ve eski merceğin üzerine ekstra bir mercek daha yerleştirirken yeni merceğin hassas bir şekilde santralize edilmesi yani merkezi bir şekilde yerleştirmek çok önemlidir. Bunun için de çok iyi bir cerrahi tecrübe gereklidir.
Genç Hastalarda İlerlemenin Durmasını Bekliyoruz
Göz kırma kusurları ile ilgili problelemlerden kurtulmanın her yaşta mümkün olduğunu söyleyen Op.Dr. Helvacıoğlu, “ Kırma kusurlarını gidermek, hastalarımızı gözlükten kurtarmak için yaptığımız göz ameliyatları, yapıldığı zamana kadar oluşan problemleri düzeltebildiği ve ilerlemeyi durdurmadığı için, özellikle genç hastalarda numaranın durduğuna emin olduktan sonra ameliyat kararı vermek gerekiyor. Eximer Laser ile çözülemeyecek çok ileri düzeydeki göz problemlerinde göz yapıları uygunsa yine bu genç hastalara da göz içine “şapka lens” implante ederek göz numaralarını sfırlayıp, onları gözlükten kurtarabiliyoruz. Özellikle göz gelişiminin devam ettiği genç hastalarda ameliyat kararı verirken acele etmemek gerekir” dedi.