Yaşlanmayı geciktirmek, yaşlanma etkilerini gidermek, cildimizin daha genç ve daha canlı bir yapı ve görünüme sahip olması için güncel uygulamaların kişinin kendi kök hücreleriyle yapılan tedaviler olduğunu kaydeden Doç. Dr. Fatih Uygur Fibroblast tedavisi hakkında bilgiler verdi.
25 Yaşından Sonra Fibroblast azalır
Ekol Hastanesi’nden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Uygur fibroblastların, vücutta kollajen sentezinden sorumlu temel hücreler olduğunu ve kolajenin yanı sıra elastik lifler ve hyaluronik asidin de fibroblastlar tarafından üretildiğini belirterek “ Ciltte bulunan fibroblast hücreleri, yara iyileşmesi ve doku onarımında başrol oynarlar. Ancak 25 yaşından sonra kişideki fibroblast hücreleri azalmaya başlar ve sonuçta sarkma ve kırışıklıklar ortaya çıkar.”.
Fibroblast Tedavisi
Fibroblast kök hücre tedavisinin, kişinin kendi deri hücrelerinden elde edilen, etkili hücresel tedavi yöntemi olduğunu belirten Doç. Dr. Fatih Uygur, “ Bu işlemde, kişinin kendi doku hücrelerinin çoğaltılarak, başka cilt bölgesine uygulanması söz konusudur. Yaş ilerledikçe hücrelerin üretkenliği azaldığından kök hücre tedavisinde ideal yaş 30-50 yaş arasıdır. Cildin güneş gibi dış etkenlere az maruz kalmış bölgelerinden (genellikle kulak arkası veya kol içi) lokal anestezi altında steril şartlarda 5 mm çapında tam kalınlıkta deri biyopsi alınır. Biyopsi taşıma solüsyonuna aktarılıp steril koşullarda soğuk zincir ile hücre üretimi için Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlı doku laboratuvarına gönderilir. Fibroblast üretim ve çoğaltılma aşaması kişinin doku kalitesine bağlı olarak yaklaşık 4-6 hafta sürer.” dedi.
Uygulama Aşaması
Tedavinin uygulama aşamaları hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Fatih Uygur, “ Kültüre edilen fibroblastlar yeterli sayıya ulaştığında hastaya klinikte randevu verilir. 5 mm büyüklüğünde deri parçasından 5-10 ml hacminde, 1 ml'de 10 milyon hücre olacak şekilde implant üretmek mümkündür. Bunun 1-2 ml'si ilk enjeksiyonda kullanılır. Geri kalan hücreler ise kademeli dondurma tekniği ile sıvı azot buharında saklanır. Hazır fibroblast kültürü, hekim tarafından cilt altına ince iğnelerle enjeksiyon yapılarak verilir. Uygulama, 3-6 hafta ara ile 3 kez tekrarlanır. Bu aşı büyük oranda hacim verici olarak kullanılamasa da özellikle ince çizgileri, küçük çukurlukları, lekeleri ve skar izlerini hacim vermeden gençleştirmede başarılıdır. Ancak bu işlemin kalıcılığı için belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir. Hamileler üzerinde bir çalışma yapılmadığından, hamileler bu çalışmanın dışında tutulmalıdır. Ayrıca, önceden kanser tedavisi geçirmiş olanlar da bu çalışmaya uygun değildir.
Başlıca Uygulama alanları;
Doç. Dr. Uygur uygulamanın kapanmayan kronik yaralarda, akne veya suçiçeği sonrası oluşabilen çukurcuklarda, yanık, travma, cerrahi sonrası oluşan oyuk ve skar tedavisinde
dudakların dolgunlaştırılmasında, yüzdeki kırışıklıkların giderilmesinde, boyun ve dekolte bölgesinde oluşan kırışık ve sarkmalarda kullanılabileceğini söyledi.