Buca Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali İlhan İnan, halk arasında fil hastalığı olarak da bilinen lenfödem ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. İnan, manuel lenf drenajı adı verilen masaj uygulamasıyla ödem miktarını azalttıklarını söyledi.
Buca Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali İlhan İnan, genellikle kanser nedeniyle lenf bezlerinin alınmasından sonra ortaya çıkan lenfödem hastalığının çeşitli tedavi yöntemlerinin olduğunu söyledi. Cerrahi müdahaleler sonrası radyasyona maruz kalma, enfeksiyon ya da travma sonrası da lenfödem gelişebileceğini belirten Uzm. Dr. İnan, “Lenf ödem doğuştan ya da herhangi bir yaşta sebebi bilinmeyen bir şekilde başlayabilir” dedi.
Meme kanseri operasyonları sonrası kolda gelişen lenfödemin estetik açıdan hastayı rahatsız etmesinin yanı sıra hareket kısıtlılığı da yarattığını kaydeden Uzm. Dr. İnan, uzman kişiler tarafından uygulanan doğru tedavilerle lenfödemin kısa sürede sorun olmaktan çıktığını belirtti.
DENEYİMLİ EKİP GEREKİYOR
Lenfödem tedavisinde güncel yöntemin kompleks dekonjestif terapi olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. inan, bunların manuel lenf drenajı, terapötik egzersiz, kompresyon (çok katlı bandaj) ve pnömatik kompresyon tedavisini içerdiğini anlattı. Bu tedavilerin, gelişebilecek komplikasyonları minumum seviyeye indirmek için mutlaka uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. İnan, özel eğitim almış ve deneyimli bir ekiple lenfödem tedavisi yaptıklarını söyledi.
45 DAKİKA SÜRÜYOR
Uzm. Dr. İnan, manuel lenf drenajı hakkında şu bilgileri verdi:
“Manuel lenf drenajı, elle yapılan, karın bölgenizi, boyun bölgenizi, sırt bölgenizi dahi içine alan ve lenf anatomisine uygun olarak yapılan, ritmik ve yavaş bir masaj uygulamasıdır. Amacı, lenf sıvısını lenf dolaşımına katarak ödem miktarını azaltmaktır. Uygulama ortalama 45 dakika sürmektedir. Sonrasında cilt bakımı gelmektedir. Ödemden dolayı deri elastikiyeti azaldığı için ph nötr olan uygun bir losyonla cilt nemlendirilir. Açık yara, çatlak varsa bu bölgelerin bakımı yapılır. Sonrasında bandajlama işlemine geçilir. Bu bandajlar bildiğimiz bandajlardan farklıdır. Lenf ödem için özel üretilmiş kısa çekişli bandajlardır. Sonrasında fizyoterapist tarafından size uygun olan egzersizler gösterilir. Tedavi süreniz ödeminizin evresine ve tedaviye verdiği cevaba göre değişkenlik gösterebilir.”