Belirli bir tarihi olmamakla beraber 19-24 haftalarda 4 boyutlu ultrason yapılabildiğini sölyeyen Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “ Bu dönemde bebeğin görüntüsünü anne karnındaki duruşunu hareketlerini renkli görüntüleme ile izleyebilirsiniz. 4 boyutlu ultrason aileler bebeklerinin sağlık durumlarından hamilelikteki heyecanın güzel anılara dönüşmesini sağlar” dedi.
Ultrason sistemlerinin ultrason probundan yayılan yüksek frekanslı ses dalgalarının farklı yoğunluktaki dokulardan yansıyarak oluşan görüntünün ekran üzerine yansıması mantığı ile çalıştığını söyleyen Op. Dr. Gürbüz, “ Ses dalgaları yoluyla çalıştığı radyasyon vermediği için anneye yada bebeğe herhangi bir zararı yoktur” dedi.
2D ultrasonografinin siyah beyaz ve iki boyutlu bir görüntüleme sağladığını söyleyen Op. Dr. Gürbüz, “En yaygın kullanılan ultrason çeşitlerinden biridir. Rutin gebelik takibinde kullanılır. Bebeğin kalp atışları boyu kilosu pozisyonu gibi bilgileri rahatlıkla sağlar 3D ultrasonografi derinlik algısını da verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Renkli görüntü verir.
4D ultrasonografi üç boyutlu görüntüye hareketin katılması ile beraber dördüncü boyuta ulaşır. Sistemin probu özel olarak tasarlanmıştır. Aynı şekilde ses dalgaları ile çalışmaktadır. Verilen görüntü olarak işleme teknolojisi daha da gelişmiştir” diye konuştu.
Dört boyutlu ultrason ile bebeğin cinsiyeti daha erken 13-14 haftalarda tespit edilebilir. Bebeğin organları daha ayrıntılı olarak gözlenebildiği gibi yarık dudak yarık damak gibi anomolilet uzuv eksikliği yada hastalıklatı daha net görülebilir. Rahimin plesantanın yada kordonun durumu gözlenebilir. Kordon dolanmaları erken dönemde saptanabilir. Bu sayede bebeğin gelişimini sürdüğü ortamdaki herhangi bir anomoli önceden tespit edilerek annenin doğum sırasında karşılaştığı riskler minimuma indirilebilmektedir. İleri teknoloji 4 boyutlu ultrasonu gebelerimizin takibinde uygulamaktayız Hem tıbbi hem de psikolojik olarak faydalarını görmekteyiz” diye konuştu.