Ege Ambulans
Gece Körlüğü Hastalarının Yaşam Kalitesini Artıracak Öneriler03/06/2024

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülin Kaçmaz tavuk karası ( gece körlüğü) bulunan hastaların yaşam kalitesini artırmasına yönelik önemli tavsiyelerde bulundu.

Gece Körlüğü Nedir?

Tavuk karası (gece körlüğü -retinitis pigmentosa) hastalığının çeşitli gen mutasyonları nedeni ile gözün  arka (retina) tabakasındaki ışık enerjisini elektrik  enerjisine çevirip beyne ileten  ve  görmeyi sağlayan hücrelerin hasarlandığı bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “ Hastalığın görülme sıklığı 3-4 binde birdir. Bebeklik çağından 50’li yaşlara kadar her dönemde görülebilmekle birlikte genellikle genç erişkin hastalığıdır.  Hastaların yüzde 55-60’ında aile öyküsü vardır” dedi.

Bu Belirtilere Dikkat!

Tavuk karası olarak da adlandırılan bu hastalığın önce loş ışıkta görme güçlüğü ile belirti verdiğini belirten Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “ Daha sonra harabiyet arttıkça gün ışığında ileri görme güçlüğü, görme alanında daralma, karakteristik göz dibi bulguları ile kendini göstermektedir. İleri tetkik ile tanısı konur. Katarakt, görme merkezi ödemi, miyop, astigmatizma gibi kırma kusurları, keratokonus ve göz tansiyonu tavuk karası (gece körlüğü) hastalığına eşlik edebilir” diye konuştu.

Op. Dr. Tülin Kaçmaz’dan Hastalara Öneriler

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com