Gece Körlüğü Hastalarının Yaşam Kalitesini Artıracak Öneriler03/06/2024
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülin Kaçmaz tavuk karası ( gece körlüğü) bulunan hastaların yaşam kalitesini artırmasına yönelik önemli tavsiyelerde bulundu.
Gece Körlüğü Nedir?
Tavuk karası (gece körlüğü -retinitis pigmentosa) hastalığının çeşitli gen mutasyonları nedeni ile gözün arka (retina) tabakasındaki ışık enerjisini elektrik enerjisine çevirip beyne ileten ve görmeyi sağlayan hücrelerin hasarlandığı bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “ Hastalığın görülme sıklığı 3-4 binde birdir. Bebeklik çağından 50’li yaşlara kadar her dönemde görülebilmekle birlikte genellikle genç erişkin hastalığıdır. Hastaların yüzde 55-60’ında aile öyküsü vardır” dedi.
Bu Belirtilere Dikkat!
Tavuk karası olarak da adlandırılan bu hastalığın önce loş ışıkta görme güçlüğü ile belirti verdiğini belirten Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “ Daha sonra harabiyet arttıkça gün ışığında ileri görme güçlüğü, görme alanında daralma, karakteristik göz dibi bulguları ile kendini göstermektedir. İleri tetkik ile tanısı konur. Katarakt, görme merkezi ödemi, miyop, astigmatizma gibi kırma kusurları, keratokonus ve göz tansiyonu tavuk karası (gece körlüğü) hastalığına eşlik edebilir” diye konuştu.
Op. Dr. Tülin Kaçmaz’dan Hastalara Öneriler
- Akdeniz tipi beslenme önerilir. (Somon ızgara, yeşil salata, yumurta, siyah çekirdekli kuru üzüm veya mevsiminde yaş siyah üzüm, badem, ceviz, kefir vs.)
- Her gün 30 dakika açık havada yürüyüş önerilmektedir.
- Kesinlikle sigara içilmemelidir. Alkolden uzak durulmalıdır.
- A vitamini takviyesi önerilmektedir. Çünkü hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı gösterilmiştir. Ancak bilinenin aksine Omega 3 türevi besin takviyelerinin , E vitamini kullanımının hastalığın ilerlemesini yavaşlatma üzerine bir etkisi yoktur.
- Hiperbarik oksijen tedavisinin, hastalığın kesin bir tedavisi beklenirken, bu süreçte görme keskinliği, görme alanı ,ERG yanıtlarında ve görme fonksiyonlarının stabilizasyonuna katkıda bulunduğuna dair yapılan yayınlarda vurgulamalar bulunmaktadır.
- Derin subtenon PRP enjeksiyonu tedavide bir seçenek olarak görünmektedir. Hastaların görme düzeyinde olumlu sonuçlara yol açabileceği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.
- Renk süzer filtreli gözlükler ışık rahatsızlığını azaltır ve kontrast duyarlılığını artırır.
- Tavuk Karası hastalarında katarakt erken yaşlarda gelişir, görme kalitesini düşürdüğünde katarakt alınmalıdır. Katarakt ameliyatı tavuk karası hastalığını ilerletmez, santral görmeyi artırır, görme alanını genişletmez.
- Tavuk Karası hastalarında görme merkezinde ödem olabilir. Bu ödemin tedavisinde ağızdan alınan diazomid tablet tedavisi ve dorzolamid damla tedavisi etkindir, diğer tedavilerin etkinliği yoktur.
- Kök hücre tedavilerine yönelik çalışmalar ve uygulamalar devam ediyor.
- Gen tedavisi Türkiye ‘de henüz uygulanmıyor. Ancak bu tedavi görme düzeyini artırmıyor.