Yaklaşık 10 yıldır sektörde 200’ün üzerinde personeliyle faaliyet gösteren CRN İnsan Kaynakları, İzmir başta olmak üzere tüm Ege Bölgesi’ne hizmet vermektedir. 200’ün üzerinde çalışanıyla, sektördeki gücünü korurken, mevcut yapıyı da geleceğe hazırladıklarını belirten CRN İnsan Kaynakları Direktörü Oktay Sarıtop, “ İnsan kaynakları sektöründe yalnızca personel temini yapmanın ötesine geçerek işverenlerimize eğitim desteği sunma, çalışan bağlılığı ve refahı konularında bilinç oluşturma yönünde önemli adımlar atıyoruz. Amacımız, çalışanları iş yerinde uzun vadeli tutabilecek, işveren-çalışan ilişkisinde arabulucu rolü üstlenebilecek bir yapı oluşturmak” şeklinde konuştu.
Personeli Elde Tutmak Önemli
İnsan kaynakları sektöründe karşılaşılan en büyük sorunlardan birinin işverenlerin sıkça dile getirdiği “nitelikli personel bulamama” problemi olduğunu dile getiren Oktay Sarıtop, “ Ancak burada asıl odaklanılması gereken, personel bulmaktan ziyade mevcut çalışanların neden elde tutulamadığıdır. Birçok işveren, personelin neden işletmeyi terk ettiğini sorgulamıyor. Halbuki bu sorunun üzerine gidilse, personel ihtiyacı büyük ölçüde azalır. Çalışanların neden iş yerinden ayrıldığını sorgulamak ve bu konuda proaktif önlemler almak, işletmenin uzun vadede sürdürülebilirliğini sağlar. İşverenlerin, çalışan motivasyonu, refahı ve bağlılığı konularında aksiyon almaları sektörde yükselmeleri adına hayati önem taşımaktadır” dedi.
Para Dışındaki Faktörler
İş dünyasında sık yapılan hatalardan birinin de çalışanların yalnızca ücret odaklı olduğu yanılgısına kapıldıklarını dile getiren Oktay Sarıtop, “Araştırmalar gösteriyor ki, iş değişiklikleri büyük oranda ücret dışı faktörlerden kaynaklanıyor. İşyerinde oluşturulan kültür, verilen sözlerin tutulup tutulmaması, takım ruhu, çalışma ortamı ve kişisel gelişim imkanları çalışanlar için oldukça önemlidir. İşverenler, çalışanların bu ihtiyaçlarını dikkate alarak uzun vadeli bir bağlılık stratejisi geliştirmelidir. Çalışanların kendilerini güvende hissettiği, fikirlerinin değer bulduğu bir ortam, her zaman daha sürdürülebilir olur,” diyerek işverenlerin dikkat etmesi gereken temel unsurların neler olduğuna değindi.
Gelecekte Yetenek Sıkıntısı
Dünyadaki demografik değişimin ve yaşlanan nüfusun gelecekte ciddi bir yetenek sıkıntısına yol açacağını ifade eden Oktay Sarıtop, “İşletmeler bu konuda şimdiden önlem almaya başlamalılar çünkü gelecek on yıl içerisinde yaşanacak olan bu durum, yalnızca insan kaynakları birimlerinin değil, tüm iş dünyasının gündeminde olacak. Gelişmiş ülkelerin çoğunda nüfusun 2050 yılında yaşlı nüfus olması bekleniyor. Türkiye’de de bu tehdit büyüyor. Özellikle teknolojik ilerlemelerden yoksun olan sektörlerde, iş gücünü korumak ve sürdürülebilir büyüme sağlamak oldukça zor olacak” diyerek bugünden geleceğe yatırım yapmanın yetenek yönetimi ve nitelikli iş gücü konusunda adımlar atmanın kaçınılmaz olduğunu belirterek, işletmelerin değişime ayak uydurması gerektiğini vurguladı.
İç Yapıyı Güçlendirmek Başarıya Götürür
Başarılı bir işletmenin anahtarının güçlü bir iç yapıda ve örgüt kültüründe saklı olduğunu söyleyen Oktay Sarıtop, “Sürekli birileri gelip gidiyorsa, bunun sebebini sadece çalışanlarda aramanın doğru olmadığını, iç yapı ve örgüt kültürü sorgulanmalı iş verenler bu durumun farkına varmalıdır. Şirketler, yetenekleri bulan, geliştiren, güvenilir ve değişime açık bir yapı oluşturmalıdır. İnsan kaynakları birimleri, işletmedeki ahenk ve uyumu sağlamak, çalışanların beklentilerini karşılamak ve onları uzun vadede elde tutmak için oldukça önemlidir. İşverenlerin, çalışanların kişisel hedeflerini anlayarak, onların ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunması, işyerinde daha yüksek performansı ve iş yerine olan bağımlığı artırır” dedi.